Kisüthet a nap a szlovákok felett

A Standard & Poor’s stabilról pozitívra változtatta Szlovákia adósosztályzatának a kilátását szerdán, fenntartva az „A plusz/A-1” besorolást.

MNO
2011. 08. 24. 13:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az S&P szerint a minősítés Szlovákia évtizede tartó gazdasági és fiskális reformjait, a gazdaság erős növekedési lehetőségeit, és a mérsékelt – de lassan növekvő – államadósságát tükrözi. Mindezekkel a pozitívumokkal szemben magas a szlovák strukturális munkanélküliség, és alacsonyabb az életszínvonal más euróövezeti országokkal összevetve. A hitelminősítő közleménye szerint a 2010 júliusában hatalomra került kormánykoalíció a GDP 3 százaléka alá kívánja mérsékelni az államháztartási hiányt 2013-ra az idei 4,9 százalékról. Az elmúlt két év átlagos hiánya 8 százalék volt.

A kormány a hiány mérséklését kiadáscsökkentéssel és bevételnöveléssel kívánja elérni. A hitelminősítő alapforgatókönyve szerint 2013-ra a hiány 4 százalék alatti lesz, más szóval a kormány várakozásainál lassabban sikerül csak mérsékelni a deficitet.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.