Kontrollvizsgálatokat végeznek Devecserben

Újból kontrollálják az eddig megvizsgált lakosok egészségi állapotát a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófát követően felállított devecseri Kormányzati Egészségügyi Szűrőközpontban, a vizsgálatok második lépcsőjében – közölte az ajkai térség egészségügyi ellátásáért felelős államtitkári megbízott kedden az MTI érdeklődésére.

MNO
2011. 08. 09. 10:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Göndöcs Zsigmond elmondta, hogy a vizsgálatok első lépcsője lezárult, június végéig csaknem háromezer orvosi vizsgálatot végeztek el a vörösiszap-katasztrófa által érintett településeken élő lakosság körében. Leszögezte, hogy sem a laborvizsgálatok, sem a szakorvosi vizsgálatok eredményei nem mutatnak hosszan ható egészségkárosító hatást.

Hangsúlyozta: az eddigi szűrési eredmények összehasonlítási alapot nyújtanak, ezért fontos, hogy a már megvizsgált betegek újabb szakorvosi és laborvizsgálatokon vegyenek részt. Közlése szerint az eddig elvégzett vizsgálatok számos más – nem a vörösiszap által okozott – népegészségügyi problémára mutattak rá, így kiszűrtek cukorbetegséget, magas vérnyomást, szív- és érrendszeri megbetegedéseket.

Göndöcs Zsigmond kitért arra: megfigyelték ugyanakkor, hogy a porterheléssel összefüggésben a felső légúti bántalmak száma időszakosan emelkedett, de ez az ország más területein is megfigyelhető jelenség. Elmondta, hogy a térségben a katasztrófa óta integrált szállópormérési rendszer működik, több mérőállomás adatait feldolgozva a levegő minőségéről naponta készít jelentést az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ), ennek eredményéről a helyi lakosságot és az interneten keresztül az országos közvéleményt is folyamatosan tájékoztatják.

A porszennyezés mértéke nőtt a térségben, de a szálló por koncentrációja nem haladja meg a veszélyes mértéket – közölte az államtitkári megbízott, hozzátéve, hogy az időszakos határérték-túllépések nagyjából megegyeznek a zsúfoltabb főváros levegőjének értékeivel.

A tavaly december óta Devecserben működő Kormányzati Egészségügyi Szűrőközpontban a klinikai laborvizsgálatok mellett végeznek EKG-mérést, mellkasröntgent, légzésfunkciós vizsgálatot, belgyógyászati, illetve tüdőgyógyászati szakorvosi vizsgálatot, gyermekgyógyászati vizsgálatot.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat mobil tüdőszűrő állomása a rendelő udvarán működik. A rendelőkben lehetőség van szemészeti, fül-orr-gégészeti, sebészeti és nőgyógyászati vizsgálatokra is. A szülők kérésére március óta a gyermekek szervezetének nehézfémterhelését is vizsgálják.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.