Kostámadással raboltak a győri plázában

Másfél perc alatt több millió forint értékű ékszert loptak a győri pláza ékszerboltjából ismeretlenek augusztus 20-án; a tettesek Magyarországon eddig nem alkalmazott módszerrel hajtották végre a bűncselekményt, autóval törték be a bevásárlóközpont főbejáratát – mondta Horváth Csaba győri rendőrkapitány hétfői sajtótájékoztatóján.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/804747" target="_blank"><strong>• Autóval törtek át az üzletközpont bejáratán</strong></a>

MNO
2011. 08. 22. 18:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A két elkövető egy fehér színű Volkswagen Golffal törte át az ünnepnap miatt zárva tartó pláza Tihanyi Árpád út felőli főbejáratát. Az Orex bolt előtt megálltak, egyikük a járműből símaszkban kiszállt, kalapáccsal beverte a kirakatot és összekapkodta az ékszereket – számolt be az alezredes a térfigyelő kamera által rögzített rablásról. A kocsit vezető társa a járművel megfordult a pláza folyosóján, majd a megszerzett zsákmánnyal kihajtottak. Az utcán átszálltak egy piros színű kombi típusú járműbe és eltűntek a helyszínről. Az egész akció a bejárat betörésétől a távozásig 90 másodpercig tartott.

A rendőrkapitány közlése szerint augusztus 20-a reggelén két biztonsági őr teljesített szolgálatot az üzletközpontban. A bűncselekmény idején egyikük WC-n volt, másikuk az ügyeleti központban tartózkodott, s elmondása szerint a gépház zaja miatt nem hallott semmit. A kamerák képein üvegcserepeket észlelt, de mire az ékszerbolthoz értek, addigra már ott volt a rendőr járőr és a pláza távfelügyeleti cégének járőre is – közölte az alezredes. A nyomozás során kiderült, hogy a szlovák rendszámú fehér Golfot Ausztriában tavaly kivonták a forgalomból, mert külföldinek adták el. A szlovák rendszámot augusztus 19-én eltűntként kezelték Szlovákiában, azt nagy valószínűséggel ellopták – tette hozzá a rendőrkapitány. Horváth Csaba szerint vélhetően külföldi elkövetők hajtották végre a múlt szombati akciót.

Ram-raiding (kostámadás) az angol elnevezése ennek az elkövetési módszernek, amelynek lényege, hogy a tettesek valamilyen, többnyire nagyobb, nehéz járművel betörik egy zárt üzlet üvegablakait vagy ajtaját, hogy oda bejutva azt kifosszák. Az akciót rendkívül rövid idő alatt hajtják végre, a bűncselekményhez rendszerint azonosíthatatlan autókat használnak – magyarázta a kapitány. Magyarországon ezzel az elkövetési módszerrel még nem találkoztak – mondta Horváth Csaba. Mint hozzátette, Nyugat-Európa több országában 2008 és 2010 között litván elkövetők zsákmányoltak 2,5 millió eurós értéket ezzel a módszerrel. Azokkal az esetekkel összefüggésben tizenhat embert tartóztattak le – jegyezte meg az alezredes.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.