Közel húszmilliárd forintos tőkeemelés a Malévnál

A keddi rendkívüli közgyűlésen döntöttek a Malév második ütem keretében történő, 18,5 milliárd forintos ázsiós tőkeemeléséről – közölte a fő tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) kedden az MTI-vel. <br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/804956" target="_blank"><strong>• 8,5 milliárd forintot szán a kormány a Malév tőkerendezésére</strong></a>

MNO
2011. 08. 23. 9:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MNV közleménye szerint a döntés értelmében a 2010-ben kötött kölcsönszerződések alapján az MNV által piaci kamatokkal folyósított kölcsönt – a kamatokkal együtt mintegy 9,98 milliárd forintot – az MNV apportálja a Malév Zrt.-be nem vagyoni pénzbeli hozzájárulás formájában. A fő tulajdonos további, mintegy 8,52 milliárd forint pénzbeli hozzájárulást teljesít a Malév Zrt. részére. Ennek a tételnek a forrását kormányhatározat alapján a kormány biztosítja a Miniszterelnökség „rendkívüli kormányzati intézkedések” előirányzat terhére. A Malév Zrt. 22,5 milliárd forint negatív saját tőkével zárta a múlt évet.

Az MNV emlékeztet: a Malév Zrt. 2010. évi veszteségei miatt a gazdasági társaságokról (Gt.) szóló törvény előírásai alapján szükséges volt a társaság saját tőkéjének emelése. A törzstőkeemelés első, 4,5 milliárd forintos üteméről a társaság június 24-i közgyűlésén döntöttek. A Malév 2010-re 24,56 milliárd forint veszteséget jelentett, amely mindössze 275 millió forinttal kisebb deficit volt az egy évvel korábbinál. (A saját tőke része a jegyzett tőke mellett a tőketartalék és az eredménytartalék.)

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. júniusban 4,5 milliárd forint pénzbeli hozzájárulásról döntött, és akkor közölte, hogy a tőkerendezést két lépcsőben hajtja vére. Azt megelőzően pedig az április elsején megtartott rendkívüli közgyűlésen a fő tulajdonos MNV 2,5 milliárd forint tőkét juttatott a társaságnak, amiből 25 millió forinttal emelték meg a jegyzett tőkét 440,1 millió forintra, 2,475 milliárd forint a tőketartalékba került.

A 96 százalékban a magyar állam tulajdonában lévő Malév kisebbségi közvetett tulajdonosa az AirBridge Zrt.-n keresztül az orosz Vnyesekonombank. Az orosz befektetési bank a magyar légitársaságnak finanszírozója is. A múlt év végi információk szerint 120 millió euróval tartozott a Malév a Vnyesekonombanknak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.