Közeledik a tájfun, több ezer katona készültségben

Kína délkeleti partjai felé tart a Nanmadol tájfun, amely hétfőn fél méter mennyiségű esőt zúdított Tajvan szigetére.

MNO
2011. 08. 29. 9:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A trópusi ciklon miatt több ezer embert evakuáltak a sziget keleti és déli részén, ahol több tucat lakóházat, illetve nagy mezőgazdasági területet öntött el a víz.

A Nanmadol a leghevesebb tájfun a 2009-es Morakot óta, amelyben annak idején 700 embert halt meg, illetve tűnt el Tajvanon. A trópusi ciklon északnyugati irányból csapott le a szigetre, az esőt óránként 137 kilométeres sebességet is elérő széllökések kísérik.

A tajvani hatóságok mintegy nyolcezer embert telepítettek ki elővigyázatosságból a tájfun közeledése miatt. A honvédelmi minisztérium több ezer katonát mozgósított a kitelepítés segítésére – közölte a rendkívüli helyzetek központja. Földcsuszamlás veszélyére figyelmeztettek továbbá a térség csaknem 300 településén, az iskolák pedig – két helység kivételével – a sziget egész területén zárva tartottak hétfőn.

A Nanmadol korábban a Fülöp-szigeteken pusztított, és ott 13 ember életét oltotta ki.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.