Labirintussal a párbeszédért

Az Európai Unió Duna-stratégiáját népszerűsítő köztéri akciót rendezett szerdán Budapesten az Európa Ház nevű civil szervezet; az esemény célja, hogy jobban megismertessék a Dunához kötődő európai uniós programot az emberekkel.

MNO
2011. 08. 24. 20:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nyugati téri bevásárlóközpont előtt felállított Duna-labirintusban az arra járók végigsétálhatnak egy útvesztőben, amelyben a folyóval és az EU-val kapcsolatos kvízkérdésekre kell válaszolniuk. A tesztet helyesen kitöltők ajándékot kapnak. A labirintusban a szervezők szerdán egész nap várják az érdeklődőket.

Az Európai Unió június 24-én fogadta el a Balti-tengeri stratégiához hasonló Duna-régió makroregionális stratégiát, amely tartalmazza a közlekedés fejlesztését, a szakpolitikák összehangolását és a környezetvédelmi szempontok érvényesítését is. Az Európa Ház civil szervezetként céljának tekinti egy egységes Európa-tudat kibontakoztatását, ezért a Duna ügyét is felkarolta.

„Ez a labirintus egy innovatív forma arra, hogy az emberek között beszélgetés indulhasson a Duna-stratégiáról. Bízunk benne, hogy ennek a figyelemfelkeltő installációnak a segítségével megszólíthatjuk az embereket és beszélgetést kezdeményezhetünk velük a Dunáról és az Európa-tudatról. Mindenkinek mást jelent a folyó, és mi éppen erre vagyunk kíváncsiak, hogy a civilek gondolataival is bővülhessen a megoldandó feladatok köre” – mondta Molnár Emese, az Európa Ház munkatársa.

A szervező többek között arról is beszélt, hogy nagyon sok múlik az unió tagországainak aktivitásán és lelkesedésén, hogy közösen, egymást támogatva olyan álláspontot képviseljenek, amelynek hatására elindulhatnak a Dunával kapcsolatos fejlesztések. Az Európa Ház program az Európai Bizottság támogatásával valósul meg, céljuk, hogy bevonják a civileket abba a párbeszédbe, amely az üzleti és állami szektor között zajlik.

A programban részt vesz Magyarországon kívül Ausztria, Szlovákia, Bulgária és Románia is, de szeretnének több, a Duna-stratégiában részt vevő tagot is bevonni a kezdeményezésbe. Ez az öt ország 2010-ben közös programot indított el azzal a céllal, hogy a civil társadalom fellépésének kereteit kidolgozza. Ennek eredményeként a részt vevő országok civil szervezetei megállapodtak a dunai civil fórum létrehozásában. Programjuk a Duna-stratégia megvalósítására dolgozott ki lépéseket.

A fontosabb pontok között szerepel például a Duna-stratégiával foglalkozó civil dokumentumok kidolgozása a mostani program folytatására, a Dunával kapcsolatos állampolgári vélemények összegyűjtése, a program eredményeinek ismertetése utcai rendezvények keretében, kapcsolattartás nemzeti kormányzati és EU-s intézményekkel, valamint számos rendezvény szervezése és információs anyagok készítése, terjesztése. A labirintust – a budapesti akcióhoz hasonlóan – szeptember elején Dunaújvárosban is szeretnék felállítani.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.