Légkalapáccsal és buldózerrel estek neki a barokk hídnak

Elbontották a nyitrai vár több száz éves műemlék hídját. A 18. századi barokk építményt az eredetihez hasonló módon újjáépítik, a kivitelezőnek pedig valószínűleg bírságot kell majd fizetnie – írja az Új Szó című pozsonyi napilap hétfői számában.

MNO
2011. 08. 29. 11:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1750-es években épült várhíd felújítását augusztus elején kezdték el, az eredeti tervek szerint az úttest alatti tartópilléreket kellett volna megerősíteni és az esővíz elvezetését úgy megoldani, hogy a hídkapu falai ne nedvesedjenek. A nyitrai városháza által kiadott építési engedélyben hangsúlyosan szerepel, hogy a hidat óvatosan kell szétszedni, hogy minden alkotóelemét újra felhasználhassák. A munkálatok elkezdése után azonban a statikusok arra a következtetésre jutottak, hogy a boltívek és tartópillérek túlságosan átnedvesedtek, és a lerakódott sóréteg lehetetlenné teszi a további alkalmazásukat. Javaslatuk alapján a műemléknek nyilvánított hidat két hete lebontatták, és felújítás helyett a másolatát fogják felépíteni.

A hidat az ajánlással ellentétben nem apránként szedték szét, hanem légkalapáccsal és buldózerekkel estek neki. Az eredetihez hasonlóan az új hidat is téglából fogják építeni, de új téglákat kell vásárolni, mert a régi címeres téglák az utolsó darabig szemétdombra kerültek.

Az eljárást nehezményezik a Régi Nyitra Barátainak Klubja városvédő egyesület tagjai. Szerintük a hidat meg lehetett volna menteni, hiszen a felújítás előtt még teherautók is közlekedtek rajta. A városvédők panasszal fordultak a szlovák kulturális minisztérium műemlékvédelmi felügyeletéhez is, és felhívták az illetékesek figyelmét arra, hogy a felújítást végző cég nem kapott engedélyt a bontásra az építési hivataltól. A nyitrai püspöki hivatal, amely a felújítás költségeinek kétharmadát – 400 ezer eurót – állja, a műemlékvédőkkel ért egyet.

A lapnak a hivatal szóvivője, Miroslav Lykos elmondta, hogy a felújításra kiadott engedély szerint a keresztfalat és a boltívet le lehet bontani. A szlovák műemlékvédelmi felügyelet viszont azt állítja, hogy nem volt szükség bontási engedélyre, mert a bontás a felújítás része. Ugyanakkor az Új Szó úgy tudja, hogy a kivitelező céget nagy valószínűséggel meg fogja bírságolni a nyitrai városháza illetékes hivatala.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.