Lejárt a köteles kompok ideje?

Augusztus utolsó napjáig lehet pályázni a Bodrogon és a Tiszán működő köteles kompok átalakítási támogatására, az átalakítás magasabb kötélvezetést jelent – a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium pályázati felhívása a csütörtöki Hivatalos Értesítőben jelent meg.

MNO
2011. 08. 25. 16:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felhívás kitér arra, hogy a Tisza és a Bodrog folyókon jelenleg üzemelő köteles kompok – a vízi úton keresztben kifeszített kötelük miatt – akadályozzák a hajózást. A felhívás alapvető célja a közlekedés biztonságának a javítása azáltal, hogy a kötélvezetés átalakításával a folyókon keresztben haladó kompok miatt a hosszirányú hajózás akadályoztatását a minimumra mérsékeljék.

Egy 2002-es miniszteri rendelet rögzítette, hogy a 2002. április 7-ét megelőzően létesített köteles kompokat – amennyiben a komp kötele a rendeletben meghatározott magasságnál alacsonyabban van átvezetve a vízi út felett – át kell alakítani. Erre szolgál a mostani felhívás. A pályázaton azon önkormányzatok, illetve üzembentartók vehetnek részt, amelyek a két folyón üzemelő komppal közszolgáltatást látnak el.

A támogatás legfeljebb a beruházási érték 80 százaléka. A pályázatot augusztus 31-én délig kell beadni a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium légi- és vízi közlekedési főosztályához. A pályázat elbírálásának határideje szeptember 20-a, a szerződéskötés pedig október 10. és 20. között lesz. Az átalakítást 2012. május 31-ig kell befejezni.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.