Lélek is hajtja a kerékpárt

Munkatársunktól
2011. 08. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két olyan szakaszt teljesítettek az elmúlt két napon a Tour de France menői, amivel helyreállították a kerékpársport dopping tépázta renoméját. Joggal él a gyanú, hogy tiltott segédszerek nélkül nem lehet bírni azt a kegyetlen terhelést, amit a Tour jelent, ám a mögöttünk hagyott két napon az emberi tényező diadalmaskodott.
Csütörtökön a szakaszgyőztes luxemburgi Andy Schleck mellett az ausztrál Cadel Evans és a francia Thomas Voeckler is emberfelettit nyújtott. Az ifjabbik Schleck fivér a három kiemelt kategóriájú hegy közül már a másodikon felfelé meglépett a mezőnytől, s négy és fél perces előnyre tett szert. Ha ezt megtartja, akkor valószínűleg már csütörtökön eldől az összetett verseny. Kilenc kilométerrel a cél előtt Cadel Evans, mivel más nem vállalta a vezetést, vicsorgó fogakkal, egyedül húzta magával az üldözőket, köztük az akkor még sárga trikós Voecklert. A francia az utolsó métereken láthatóan az eszméletvesztés határán tekert, azért hajtott, hogy az összetettben az élen maradjon. Ami végül sikerült neki, s amikor végre nem kellett nyomnia a pedált, akkor a segítőknek kellett megtámasztaniuk, hogy el ne dőljön.
Tegnap újabb gyilkos hegyi szakasz várt a mezőnyre. Ugyan csak 109 kilométer, de ismét három meredek kaptatóval tarkítva. A címvédő Alberto Contador lehetett volna a nap hőse. Előző nap megadta magát az utolsó hegyen, az üldözőkkel sem bírta az iramot, s láthatóan nem is feszült meg, rezzenéstelen arccal tekert be jelentős hátránnyal. Ezek után tegnap már az első hegyen támadott, s bár lejtmenetben befogták, a harmadik hegy, az emblematikus Alpe-d’Huez lábánál újra iramot váltott. Egyperces előnyre tett szert, vicsorgott, kínlódott, hogy megnyerje az etapot, s az összetettben is annyit faragjon a hátrányából, hogy a mai egyéni indításos futamon legyen esélye az első helyre. Öngyilkos vállalkozás volt, Contador nem is bírta a végét, de meg akarta mutatni, hogy ha idén nincs is jó formában, még ő a király.
Voecklert viszont tegnap a túlzott lelkesedése büntette meg. Az elején megpróbált Contadorral menni, de nem bírta a tempót, ami után az első üldöző bolyban sem tudott megragadni, s elvesztette a sárga trikót. Amit Andy Schleck ölthetett magára. A második helyen pedig bátyja, Frank követi. A Schleck fivérek tehát történelmi siker előtt állnak, amiben ma józan ésszel nézve már csak Cadel Evans akadályozhatja meg őket. A vasárnapi, párizsi befutó a hagyományok szerint ugyanis már csak móka, kacagás.
Dopping ide, dopping oda, a Tour de France-on elszántság és akarat nélkül senki sem érvényesülhet.

19. szakasz: 1. Pierre Rolland (francia), 2. Samuel Sanchez (spanyol) 14 mp hátrány, 3. Alberto Contador (spanyol) 23 mp h., … 5. Cadel Evans (ausztrál) 57 mp h., … 9. Andy Schleck (luxemburgi, Leopard-trek) azonos idővel, … 20. Thomas Voeckler (francia, Europcar) 3:22 p h. Az összetettben: 1. A. Schleck, 2. F. Schleck (luxemburgi, Leopard-Trek) 53 mp hátrány, 3. Evans 57 mp h., 4. Voeckler 2:10 p h.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.