Lendületben a lengyelek

Az előzetes becslések szerint a második negyedévben sem tört meg a lengyel gazdaság kivételes növekedési lendülete: a kormányfő szerint az időszakban 3,5-4,0 százalék között gyarapodott a gazdaság.

MNO
2011. 08. 26. 16:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár elemzők – hasonlóan a régiós szomszédokhoz – Lengyelországban is némi lassulást várnak, ezt a második negyedéves adatok valószínűleg még nem igazolják. Ha a becsült 3,5-4,0 százalékos ütem beigazolódik, ezzel Lengyelország biztosan az első három legjobban gyarapodó uniós ország között lesz.

Az első negyedévben a GDP 4,4 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest, míg tavaly az utolsó negyedévben 4,5 százalék volt a növekedés Lengyelországban. A GDP-emelkedés egyik motorja a belső kereslet volt az első negyedévben, ez 4,5 százalékkal bővült éves összevetésben. Erőteljesen nőttek a beruházások is, 6 százalékkal, ami a legnagyobb növekedés 2008 utolsó negyedéve óta.

A lengyel GDP 2010-ben 3,8 százalékkal nőtt. Az előző évben, 2009-ben 1,7 százalékkal bővült a gazdaság, ezzel Lengyelország volt az egyetlen ország az Európai Unióban, amely elkerülte a recessziót abban az évben. A lengyel statisztikai hivatal augusztus 30-án teszi közzé a második negyedéves növekedési mutatókat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.