Lényegesen erőteljesebb Ab kialakításának van esélye

Az Alkotmánybíróság (Ab) feladata, hogy értelmezze és védje az alaptörvényt, „bizonyos értelemben még azzal a kétharmados többséggel szemben is, amely elfogadta” – mondta Stumpf István alkotmánybíró szerdán Szentendrén, a Rákóczi Szövetség 23. nyári főiskolás táborában.

MNO
2011. 08. 24. 19:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Ab jövőbeli szerepét illetően kijelentette: paradigmatikus változás előtt áll a testület, az új alaptörvény az Ab számára is új feladatokat jelent, és a profil megváltozását hozza. Háttérbe szorul a normakontroll intézménye, ugyanakkor kibővíti a jogkörét, és lehetőséget ad arra, hogy az egyéni bírói döntések fölötti alkotmányos kontrollt is ellássa, hasonlóan a német példához. Stumpf István úgy véli: „a hatalmi ágak megosztása, az alkotmányos kontroll tekintetében lényegesen erőteljesebb Alkotmánybíróság kialakításának van esélye az elkövetkező tíz évben”.

Mint mondta, ő már három-négy évvel ezelőtt is azon a véleményen volt, hogy alapvető átalakításra szorul az alkotmányos szisztéma. Az új alaptörvénnyel kapcsolatban kiemelte: számos olyan elemet tartalmaz, amely Európában is figyelemre méltó. Az új alkotmány fontosságáról szólva úgy fogalmazott: történelmi jelentősége, hogy az 1949-cel megszakított történeti alkotmány kontinuitását helyreállította. Mint mondta, a magyar közjogi hagyományokra méltán lehet büszke az ország.

A nemzeti hitvallást ért kritikákra reagálva kitért arra is, hogy egyesek túlságosan spirituálisnak és erősnek találták. A preambulum funkciójáról szólva arra hívta fel a figyelmet, hogy azok az alkotmányos értékek és tradíciók jelennek meg benne, amelyekre egy ország büszke lehet. Készítői kifejezetten törekedtek arra, hogy lelkileg-érzelmileg és identitásteremtés szempontjából lényeges mondatokat foglaljanak bele – tette hozzá.

Az új alkotmány szükségességére utalva kiemelte: az 1989-es preambulum maga fogalmazott úgy, hogy átmeneti az akkori alkotmány, így lényegében alkotmányos követelmény volt egy újnak a megalkotása. Mint mondta, a Fidesz, azzal, hogy kétharmados felhatalmazást kapott, történelmi és politikai szükségszerűségként fogta fel, hogy a magyar társadalom számára – Kelet-Közép-Európában utolsóként – új és végleges alkotmányt fogadjon el.

Egy hallgatói felvetésre kiemelte: „az alkotmányos berendezkedés megítélése a sarkalatos törvények elfogadása után válik lehetővé”. Hozzátette: a Velencei Bizottság elismerte, hogy minden országnak szuverén joga, hogy megalkossa a saját alkotmányát. Arra kérdésre, hogy mekkora az új alaptörvény társadalmi elfogadottsága, Stumpf István úgy reagált: a kormány szeretné megismertetni, s ebben segíthetne egy a köztelevízióban rendszeresen jelentkező sorozat, amely érthetően mutatná be az új alkotmányt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.