Leonardo nem játszott szerepet a sárkány tojásrakásában

A genetikai vizsgálatok szerint szűznemzéssel, vagyis hím közreműködése nélkül fogantak a prágai állatkert idén tavasszal született komodói sárkányai, amelyek Aranka nevű anyjuk negyedik tojásrakásából jöttek a világra.

MNO
2011. 08. 31. 1:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az anyaállat egy évvel ezelőtt veszítette el Draco nevű társát. A hím állat helyére a részben „rokkant” Leonardo érkezett, ám a tenyésztők szerint a két komodói sárkány nem került közelebbi kapcsolatba egymással – mondta el Jana Ptacinska Jiratova, az állatkert szóvivője. Ennek ellenére tavaly augusztusban Aranka hat megtermékenyített tojással lepte meg gondozóit. A rejtély kiderítése érdekében a kutatók azonnal mintát vettek a márciusban kikelt utódok köldökzsinórjából, hogy megállapítsák a fogantatásuk körülményeit. A vizsgálatok bebizonyították, hogy sem Draco, sem Leonardo nem játszott szerepet a nőstény negyedik tojásrakásában.

A kutatók ezért most azt vizsgálják, hogy az anyaállat egyedülállónak számító ötödik fészkéből idén augusztusban kikelt sárkánykölykök is szűznemzéssel fogantak-e. Ennek nagyon magas a valószínűsége, de újabb genetikai tesztekre lesz szükség a teljes bizonyossághoz – hangsúlyozta a szóvivő. A szűznemzés lehetséges, de nem túl gyakori dolog, és ilyenkor kizárólag hím utódok jönnek a világra.

Ez idáig mindössze két hasonló esetet jegyeztek fel a londoni, valamint a chesteri állatkertekben. Arankával ellentétben azonban a brit intézményekben élő anyaállatok majdnem teljesen egyedül éltek egész felnőtt korukban. A prágai állatkert – kiegészülve az idén augusztusban született négy új példánnyal – 36 komodói sárkánykölyköt nevel. A pikkelyes hüllők rendjébe tartozó állatok nagyjából ötezres vadon élő populációja Kelet-Indonézia néhány szigetén él.

A veszélyeztetett fajok közé tartozó varánuszok Indonézián kívüli tenyésztése rendkívül munkaigényes feladat, és a varánuszokat csupán az indonéz kormány beleegyezésével lehet elszállítani az országból. Arankát a cseh köztársasági elnök, Václav Klaus kapta ajándékba a délkelet-ázsiai szigetországtól. A nyugat-csehországi pilzeni állatkert pedig a korábbi cseh köztársasági elnöknek, Václav Havelnek ajándékozott varánusznak köszönhetően tudta elkezdeni az óriásgyíkok tenyésztését.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.