Magyar rajzolók is versenyben vannak a nagydíjért

Magyar gyermekkönyv-illusztrátorok is részt vesznek Pozsonyban az illusztrátorok biennáléján. A szerdán kezdődő, csaknem két hónapos programsorozat kísérő rendezvényeként a Pozsonyi Magyar Kulturális Intézet 30 művész 30 új alkotását bemutató tárlatot rendez.

MNO
2011. 08. 27. 10:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 23. alkalommal megrendezett BIB (Biennale of Illustrations Bratislava) a gyermekkönyvekre, illetve a képeskönyvekre koncentrál és 11 magyar rajzoló vesz részt rajta, emellett hosszú évek óta ott vannak a versenyben a Magyar Illusztrátorok Társaságának művészei is – mondta Tóth Éva, a pozsonyi magyar intézet munkatársa.

Rényi Krisztina illusztrátor, a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa (IBBY) magyar szekciójának tagja hozzátette, hogy a biennálén részt vevő alkotók eredeti munkájukat mutatják be, nem nyomatot vagy a kész könyvet. Így tesznek a magyar résztvevők is, köztük Békés Rozi, Keresztes Dóra, Szántói Krisztián és két Kossuth-díjas művész, Jankovics Marcell és Gyulai Líviusz. A pozsonyi biennálén nemzetközi zsűri dönt arról, ki kapja meg szeptember 2-án a nagydíjat, de kiosztanak öt Aranyalmát és több oklevelet is – jegyezte meg Rényi Krisztina.

Az október 26-ig tartó rendezvénysorozathoz kiállítások is kapcsolódnak: a két tavalyi Andersen-díjas gyermekkönyv-illusztrátor, a német Jutta Bauer és a brit David Almon munkáiból, valamint hagyományosan egy fontos szlovák művész és illusztrátor, Karol Ondreicka alkotásaiból nyitnak tárlatot Pozsonyban. A biennále szervezői a magyarokat is felkérték, hogy kísérőprogramként rendezzenek kiállítást a rendezvény ideje alatt – mondta Sárkány Győző, a Magyar Illusztrátorok Társaságának elnöke. Tájékoztatása szerint a magyar intézet kedden nyíló és egy hónapon át látható kiállításán szereplő 30 művész fele gyermekkönyv-illusztrátor, mint például Rényi Krisztina, Rófusz Kinga és Szegedi Katalin, a másik fele pedig felnőttkönyvek rajzolója, mint Szurcsik József, Vásárhelyi Antal vagy az elnök maga is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.