Már a Legfőbb Ügyészségen vannak a Zagyva-ügy iratai

Megérkeztek a Legfőbb Ügyészségre kedden a rendőrség nyomozati anyagai a Zagyva György Gyula, a Jobbik országgyűlési képviselője és négy másik ember által augusztus közepén elkövetett rendzavarás ügyében – tájékoztatott Horányi Miklós, a Legfőbb Ügyészség szóvivője.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/804513" target="_blank"><strong>• Zagyva György Gyula iratai már az ügyészség felé tartanak</strong></a> <br /><a href="http://www.mno.hu/portal/803854" target="_blank"><strong>• Melyik a Jobbik igazi arca? Vona szavai után tisztázni kell</strong></a>

MNO
2011. 08. 23. 11:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legfőbb ügyész dönt arról, hogy kezdeményezi-e az Országgyűlés elnökénél a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését.

Zagyva György Gyulát csaknem két héttel ezelőtt Óbudán, a Sziget fesztivál bejáratának környékéről állította elő a rendőrség. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) aznapi tájékoztatása szerint Zagyva György Gyulát és négy másik embert rendzavarás szabálysértés elkövetése miatt igazoltatták, majd állították elő. A képviselő a rendőrségen írásos nyilatkozatot tett, amely szerint mentelmi jogáról nem mond le – közölte akkor a rendőrség.

Zagyva György Gyula, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) tiszteletbeli elnöke a fesztivál főbejáratához szervezett tüntetésen – amelyet eredetileg a magas benzinárak elleni tiltakozásul a sziget területére hirdettek meg, de azt a rendőrség nem vette tudomásul, mivel a fesztivál helyszíne magánterületnek minősül a rendezvény idején – felszólította az embereket, próbáljanak együtt bemenni a fesztivál területére. Ezt követően a mintegy hetven tüntető megindult a főbejárat felé, ahol biztonsági őrök és rendőrök fogadták őket, így nem jutottak be a területre.

A BRFK múlt pénteken küldte el az ügyészségre a nyomozati anyagokat, amelyeket a Legfőbb Ügyészség kedden kapott kézhez. Zagyva György Gyula korábban közleményben szólította fel az Országgyűlés mentelmi bizottságát, hogy ha a testület elé kerül a Sziget fesztivál bejáratánál történt ügye, „adja ki a mentelmi jogát”.

Az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló – a mentelmi jogot is szabályozó – törvény szerint képviselőt csak tettenérés esetén lehet őrizetbe venni, és ellene csak az Országgyűlés előzetes hozzájárulásával lehet büntetőeljárást, valamint szabálysértési eljárást indítani vagy folytatni, továbbá büntetőeljárás-jogi kényszerintézkedést alkalmazni. A képviselő a mentelmi jogáról – a szabálysértési eljárás kivételével – nem mondhat le.

Rendzavarás esetén, amely szabálysértésnek minősül, a mentelmi jog felfüggesztésére irányuló indítványt, amennyiben a képviselő nem mond le mentelmi jogáról – a szabálysértési hatóság megkeresése alapján – a legfőbb ügyész terjeszti elő az Országgyűlés elnökének. A mentelmi jog felfüggesztése tárgyában hozott döntés csak arra az ügyre vonatkozik, amelyre az indítványt előterjesztették – áll az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvényben.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.