Már kedden megtartja első ülését a GMO-munkacsoport

Már kedden megalakul a GMO-munkacsoport, amelyet a kormány a hétfőn megjelent határozatában hozott létre.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/802924" target="_blank"><strong>• Megsemmisítés: megfelelő színvonalú és korrekt kártérítés jár</strong></a>

MNO
2011. 08. 23. 14:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) ezzel kapcsolatos közleményében jelzi: a munkacsoport kedden megtartja első ülését. A testület feladata, hogy összehangolja a genetikailag módosított élőlényektől mentes mezőgazdasággal kapcsolatos feladatokat. A VM kiemeli: a munkacsoport a kormányhatározat alapján javaslatokat tesz, véleményez és tanácsadói feladatokat is ellát. Vezetőjét a vidékfejlesztési miniszter, hat tagját pedig a közigazgatási, a belügy-, a külügy-, a nemzeti erőforrás, a nemzeti fejlesztési, illetve a nemzetgazdasági miniszter delegálja.

A munkacsoport koordinálja a genetikailag módosított élőlényektől mentes mezőgazdaságra vonatkozó rendelkezések végrehajtását, valamint segíti a jogsértés esetén megállapítható, büntetőjogi felelősséget is tartalmazó szankciórendszer, illetve speciális kártérítés kidolgozását és az ezekhez szükséges tárcaközi egyeztetéseket – idézi a tárca a határozatot. A szaktárca kiemeli azt is, hogy a munkacsoport tagjai a határozat szerint díjazásban nem részesülnek.

A Magyar Közlöny hétfői számában, a munkacsoport létrehozásáról szóló kormányhatározat szerint a testület áttekinti a vonatkozó európai uniós és hazai szabályozási környezetet és a hatósági eljárások lefolytatásának rendjét; a hatályos szabályozás gyakorlata során szerzett tapasztalatok figyelembevételével javaslatot tesz a vidékfejlesztési miniszternek a szükséges jogszabály-módosításokra; javaslatot tesz a vidékfejlesztési miniszternek az ellenőrzési feladatok hatékonyabb ellátásához szükséges intézményi és infrastrukturális fejlesztésekre.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.