Már nem frankban, euróban fizetnének

Svájcban egyre több vállalat tér át arra, hogy a szomszédos uniós országokból ingázó dolgozóknak euróban adja a fizetést az erős frank helyett. Emiatt növekszik az elégedetlenség, megszaporodtak a tiltakozó akciók.

MNO
2011. 08. 25. 18:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legutóbb az órákat és luxuscikkeket gyártó Sycrilor cégnél szerveztek tiltakozó akciót emiatt, amelynek eredményeképpen a cégvezetés késznek mutatkozik arra, hogy a szakszervezetekkel közösen valamilyen megoldást találjon a problémára. Az euróra áttérés miatt a gyár mintegy 80 dolgozójának 30 százalékkal lett alacsonyabb a fizetése.

A csomagolóanyagokat gyártó, főként Franciaországból ingázó Mopac dolgozóinak fizetését már februárban euróban adták ki, ami ellen a szakszervezet keresetet nyújtott be, az ügyet most a legfelsőbb bíróság tárgyalja. Az érdekképviseleti szervezet a kormány beavatkozását is várja a 120 ezer munkahely védelmében.

A Franciaországból, Németországból vagy Olaszországból ingázó több százezer ember eddig jól járt az euróválsággal, mert svájci frankban kapott fizetésük euróban egyre többet ért.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.