Máshol még nem is szüretelnek, a magyar bor már a polcon

Badacsonyban elkezdődött Európa első újborának, a Csabagyöngyének a palackozása. Az augusztus elején befejeződött szüretet követően kétszázezer palack kerül forgalomba – mondta Varga Péter, a Varga Pincészet Kft. ügyvezetője sajtótájékoztatón szerdán Badacsonyörsön.

MNO
2011. 08. 24. 11:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor az európai szőlőfajták szürete elkezdődik, addigra a legkorábban érő Csabagyöngye már a polcokon van – mondta a pincészet vezetője. Hozzátette: az alacsony cukor- és savtartalmú, édes ízhatású szőlőből érlelés nélkül kétféle – száraz és félédes – újbor kerül a forgalomba. Az érlelés nélküli azonnali palackozást a szőlő fajtája és az alkalmazott különleges szűrési technológia teszi lehetővé – mondta Varga Péter. Tájékoztatása szerint a Varga Pincészet a tavalyi évben 11,5 millió palack bort értékesített, amelyből több mint kilencmilliót belföldön adtak el. A cég tíz országba exportálja a termékeit, a legjelentősebb mennyiséget a szomszédos országokban adja el.

A pincészet 250 hektáron termeszt szőlőt, az ültetvényei legnagyobb része a Balaton északi partján fekszik, de jelentős területeik vannak az egri és a tokaji borvidéken is. Elmondta, hogy a saját termesztésű szőlőalapanyag mellett további ezer hektárról vásárolnak fel fehér-, és kékszőlő fajtákat, a pincészet közvetlenül 400 szőlőtermesztővel áll kapcsolatban. Varga Péter közlése szerint a családi vállalkozás Badacsonyörsön több mint 100 főt foglalkoztat, az értékesítési hálózatában – amelyben nagyrészt belföldi nagykereskedelmi láncokhoz szállítanak – az ország különböző részein további harminc főnek adnak munkát. A badacsonyi pincészet több mint 150 féle bor és pezsgő értékesítéséből 2010-ben nettó 3 milliárd forintos árbevételt realizált, a cég adózott nyeresége 260 millió forintot tett ki. Az ország egyik legnagyobb borászati üzeme az egykori Badacsonyi Állami Gazdaság 5,6 hektáros területén található.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.