Megadta magát a franknak a forint

A svájci frankkal szemben gyengült, az euróval szemben pedig erősödött a forint szerdán a bankközi kereskedelemben.

MNO
2011. 08. 31. 14:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A svájci frankot szerdán délután négykor 233,66 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben, míg délelőtt röviddel tíz óra után 231,52 forinton, szemben a kedd délutáni 230,89 forinttal. Kedden a frank árfolyama 228,70 forint és 231,50 forint között mozgott. Szerdán pedig a svájci frank 230,60 forintos árfolyamról egészen 235,80 forintig erősödött. Az eurót 271,82 forinton jegyezték a kedd délutáni 272,62 forint után, a dollár 188,30 forint 189,08 forinttal szemben, a jen árfolyama szerdán délután 2,4543 forinton állt a kedd délutáni 2,4640 forinttal szemben.

A svájci frank több mint két százalékkal erősödött szerdán a dollárral és az euróval szemben, miután messze elmaradt a piaci várakozásoktól a svájci kormány támogatási csomagja az erős franknak a svájci gazdaságra gyakorolt hátrányos hatásának mérséklésére. A svájci frank erősödéséhez nagyban hozzájárult a svájci gazdasági miniszter, Johann Schneider-Ammann kijelentése, miszerint „még hosszabb ideig kénytelenek leszünk együtt élni az erős frankkal”, továbbá hogy „rövid távon kizárólag a jegybank képes befolyásolni a frank árfolyamát”. A miniszter „masszívan túlértékeltnek” nevezte a svájci frankot, rámutatva, hogy a vásárlóerő-paritás valahol az 1,35 frankos euróárfolyamnál állna be.

Szerdán délután négy órakor az eurót 1,16 svájcifrank-árfolyamon jegyezték. A forint a svájci frankban elszenvedett árfolyamvesztesége ellenére is képesnek bizonyult erősödni a dollárral és az euróval szemben. A piaci bizalom az EFSF euróövezeti támogatási alap feladatkörének bővülése felé tett konkrét kormányzati lépéseknek köszönhetően, illetve újabb amerikai gazdaságösztönző lépések reményében javult szerdán.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.