Megcsapolná a hitelpiacokat Románia

A negyedik negyedévben az idén másodszor is megcsapolni készül a nemzetközi hitelpiacokat Románia: a piaci feltételektől függően euró- vagy dolláralapú kötvényt akar kibocsátani.

MNO
2011. 08. 31. 12:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint Bogdan Dragoi pénzügyminiszter-helyettes elmondta, júniusban 1,5 milliárd euró értékben ötéves euróalapú kötvényt dobtak piacra. Most elsődlegesen dolláralapú papír kibocsátására gondolnak, de a piaci viszonyoktól függően döntik el, hogy végül a dollár- vagy az euróalapú kötvénykibocsátást választják.

Románia kormányzati adóssága 214,02 milliárd lejre (73,24 milliárd dollár) nőtt júniusban, az egy hónappal korábbi 201 milliárdról, vagyis az első fél év végére elérte a GDP 39,4 százalékát a május végi 37 százalék után. A növekedés elsődleges oka a júniusi eurókötvény-kibocsátás volt. A központi kormányzat adóssága júniusban a teljes adósság 94,56 százaléka, míg a helyi önkormányzatoké 5,44 százaléka volt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.