Megelőző csapásról beszélt Sarkozy

A francia elnök figyelmeztette Iránt, hogy megelőző csapás célpontjai lehetnek nukleáris létesítményei, mert egyre nagyobb fenyegetést jelentenek az iszlám köztársaság katonai és nukleáris törekvései.

MNO
2011. 08. 31. 19:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nicolas Sarkozy a francia nagykövetek szokásos évi értekezletén beszélt erről szerdán Párizsban. Hozzátette, egy ilyen megelőző csapás súlyos válsághelyzetet idézne elő, és ezt Franciaország „semmiképpen sem szeretné”.

A francia elnök ugyanakkor elmondta: „Irán nem hajlandó tárgyalni. Újabb és újabb provokációkra ragadtatja magát, amire a nemzetközi közösségnek hiteles választ kell adnia. Ezt pedig csak úgy teheti meg, ha bizonyítja, hogy egységes, határozott, és kész további, súlyosabb szankciókat elfogadni” Irán ellen. Irán nukleáris programja a Nyugat szerint katonai célokat szolgál, bár Teherán tagadja ezt. E program miatt az ENSZ Biztonsági Tanácsa 2006 decembere óta négyszer sújtotta szankciókkal Iránt, az iszlám köztársaság ennek ellenére sem hajlandó felfüggeszteni az urándúsítást.

Nicolas Sarkozy a nagyköveti értekezleten kitért arra is: az Európai Uniónak egy hangon kell megszólalnia a palesztin államiság ügyében. A 27-eknek „együtt kell vállalniuk a felelősséget” – mondta. A Palesztin Hatóság azt tervezi, hogy szeptember 20-án New Yorkban, az ENSZ közgyűlésének 66. éves ülésszakán hivatalosan kérelmezni fogja Palesztina állam felvételét a világszervezetbe.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.