Megfékezhetetlenül terjedő zuzmók színezik zöldre a város köveit

Megfékezhetetlenül terjedő zuzmók lepik el a híres perui romváros, a Machu Picchu épületeit, sötétzöldre színezve az inka város köveit.

MNO
2011. 08. 23. 14:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A perui kulturális hivatal hétfőn felkérte az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetét (UNESCO), hogy szakembereivel nyújtson segítséget a bajban. Egyiptomi régészeket is várnak, akik ugyancsak sokat segíthetnek a piramisok esetében szerzett tapasztalataikkal.

A zuzmók valósággal beterítik a kövek felső rétegét. Fernando Astete, a Machu Picchu Természeti Park vezetője szerint összesen hat különböző zuzmófajt azonosítottak. Elszaporodásukat a nedvesség és a szél, valamint az emberi jelenlét számlájára írják.

Egy több mint ötven főből álló csapat csapdossa bambuszvesszőkkel naponta a köveket, hogy az épületek károsítása nélkül próbálják megfékezni a zuzmóinváziót. A Machu Picchut naponta 2500-an keresik fel, az inka romváros az ország leglátogatottabb turisztikai célpontja.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.