Meghátrált a hatalom, még az idén kiírják a választást

Még az év vége előtt „szabad és átlátható parlamenti választást” tartanak Szíriában. Ezt ígérte a külügyminiszter külföldi országok nagyköveteinek a Damaszkuszban szombaton tartott találkozójukon.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/801912" target="_blank"><strong>• Felszólították az állampolgárokat az ország elhagyására</strong></a>

MNO
2011. 08. 06. 15:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szíriai parlament négyéves mandátuma idén tavasszal járt le, s Bassár el-Aszad elnök várhatóan az év vége előtti dátumra írja ki a választást.

Valíd Moallem külügyminiszter kijelentette, hogy az új parlament tükrözni fogja a nép törekvéseit köszönhetően a pártokról szóló törvényben engedélyezett politikai többpártrendszernek és a választási törvényben foglalt többszörös garanciáknak. Hangsúlyozta, hogy folytatják a reformokat, és a jelenlegi válság rendezésének egyetlen lehetőségét a nemzeti párbeszédben látják.

A muzulmán böjti hónap, a ramadán első péntekén is Szíria számos városában több tízezren vonultak az utcákra. Egy emberjogi szervezet szerint az „Isten velünk van!” jelmondattal meghirdetett aznapi tüntetéseken napközben 15 embert öltek meg a biztonsági erők, hetet pedig az esti imát követő taravih ima után. Rámi Abder-Rahmán, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának (OSDH) vezetője szombaton közölte, hogy több száz harckocsit, illetve katonai járművett vezényeltek Deir ez-Zór és Homsz utcáira. Homsz városban a reggeli órákban szinte mindenhol dörögtek a fegyverek.

Hamáról továbbra sincs információja az emberjogi szervezetnek, mert ott továbbra sem működnek a telefonok. Az ASDH adatai szerint a március közepén kirobbant felkelés során legalább 2038 embert öltek meg, túlnyomó többségükben tüntetőket, de a hadsereg és a rendőrség is elveszítette 389 tagját.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.