Megmenthetné az életüket, de el sem jut hozzájuk

A szívkockázatot csökkentő olcsó, generikus gyógyszereket jelentősen alulhasználják világszerte, azoknak az embereknek, akiknek előnyük származna szedésükből, kevesebb mint a fele kapja ezeket a készítményeket – ismertették kanadai kutatók egy európai kardiológiai konferencián.

MNO
2011. 08. 29. 10:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felmérés szerint az alacsony jövedelmű országokban a szívbetegséggel élő vagy szélütésen átesett emberek 80 százaléka nem szedi egyik szert sem a vérhígító aszpirin, a koleszterinszintet csökkentő sztatinok, valamint a vérnyomást csökkentő bétablokkolók és az ACE-gátlók közül. Világszerte a veszélyeztetett csoportba tartozók mintegy 60 százaléka nem jut hozzá ezekhez az olcsó, generikus gyógyszerekhez – állapították meg a kutatók a Lancet orvosi folyóirat online kiadásában vasárnap közzétett tanulmányukban.

A szív- és érrendszeri betegségek világszerte több mint 100 millió embert érintenek. A felméréshez 17 országban 154 ezer felnőttet kérdeztek meg, akik közül több mint 7500 közölte magáról, hogy koszorúér-betegsége vagy szélütése volt. A megelőzésre alkalmas szerek közül a legtöbben (25,3 százalék) az aszpirint szedték, bétablokkolót 17,4 százalékuk, ACE-gátlót vagy ARB-t 19,5 százalékuk, sztatint pedig 14,6 százalékuk. „Ez globális tragédia, nem mondhatunk mást” – vélekedett Salim Yusuf kutatásvezető, a kanadai McMaster Egyetem munkatársa, aki hozzátette, hogy számos országban alapvetően újra kellene gondolni a szívbetegségekre vonatkozó egészségpolitikát.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.