Megszállhatják a hercegséget

A gazdag britek, akik eddig Svájcban tartották vagyonukat a kedvezőbb adózási feltételek miatt, a Nagy-Britannia és az alpesi ország között a napokban köttetett megállapodás után a szomszédos Liechtensteinbe menekíthetik pénzüket.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/805615" target="_blank"><strong>• Milliárdok vándorolhatnak Svájcból Nagy-Britanniába</strong></a>

MNO
2011. 08. 26. 12:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A The Times című brit lap pénteki számában azt írja, Nagy-Britannia még 2009-ben állapodott meg a hercegséggel, és az egyezmény jóval kedvezőbb feltételeket kínál a briteknek, mint a héten aláírt svájci megállapodás. A szerdán megkötött egyezség értelmében ugyanis azok a britek, akik Svájcban tartják vagyonukat, annak akár 34 százalékát is elveszíthetik, miután a svájci bankok vállalták, hogy behajtják és átutalják Londonnak az ügyfeleikre kivetett adót. Ha azonban Liechtensteinbe viszik át a pénzüket, a Nagy-Britanniával korábban kötött megállapodás értelmében átlagosan vagyonuk 10 százalékát kell befizetniük adóként – mutat rá a lap.

A cikk által idézett Stephen Camm, a PwC munkatársa szerint a britek „valósággal megszállják majd” a hercegséget a svájci egyezséget követően. A brit kormány elismerte, hogy ez egy reális lehetőség, ugyanakkor rámutatott, hogy míg a vagyonukat Liechtensteinbe vivőknek az országgal kötött egyezmény értelmében minden bevételükről számot kell adniuk, azokat, akik továbbra is Svájc mellett döntenek, „megilleti a titoktartás”.

Mark Summers, egy zürichi ügyvédi iroda munkatársa szerint a svájci bankok ráadásul nem könnyítik majd meg a távozni szándékozó ügyfeleik dolgát. „Az emberek rájönnek majd, hogy milyen nehéz mozgatni a pénzüket, nem arról van szó, hogy egyszerűen berakják egy táskába és átviszik máshova” – mondta.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.