Megszünteti az anomáliát az egységes finanszírozás

Megkezdődött a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat által működtetett intézmények állami fenntartásba adásának folyamata – jelentette be csütörtökön a helyhatóság közgyűlésének elnöke és a megyei kormányhivatal vezetője közös sajtótájékoztatón Szolnokon.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/805622" target="_blank"><strong>• A fejlesztéspolitika fellegvárai lesznek a megyei önkormányzatok</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/805385" target="_blank"><strong>• Zala megyében nemsokára komoly változások következnek</strong></a>

MNO
2011. 08. 25. 13:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lengyel Györgyi megyei kormánymegbízott hangsúlyozta: az átadás-átvétel zökkenőmentessége érdekében már az elmúlt napokban megkezdték a munkát, hiszen az ország többi megyéjéhez hasonlóan 2012. január 1-jétől itt is állami fenntartás mellett, a kormányhivatal kezelésében működnek tovább az eddig a megyei önkormányzat fennhatósága alá tartozó intézmények.

Mindez fontos eleme annak a kormányzati törekvésnek, amely szerint szét kell választani az alapvetően mellérendeltségi viszonyra, helyi sajátosságok figyelembevételére, illetve az érintettek bevonására épülő önkormányzati, valamint a hierarchikus felépítésű és teljesítményorientált közigazgatási rendszert – jelezte.

E folyamat egyben a megyei önkormányzatok elmúlt nyolc évben felhalmozódott – jelenleg összességében körülbelül 1200-1300 milliárd forintra rúgó – adósságállományának konszolidációját is szolgálja – tette hozzá Lengyel Györgyi. Úgy véli: bár a Jász-Nagykun-Szolnok megyei helyhatóság pénzügyi helyzete a kiegyensúlyozottabbak közé tartozik, a tervezettnél kevesebb bevétel miatt a jelenlegi rendszer hosszabb távon itt is fenntarthatatlan.

Kovács Sándor közgyűlési elnök elmondta: az átalakulás összesen 22 egészségügyi, szociális, oktatási, gyermekvédelmi és kulturális intézmény – egyebek mellett a szolnoki Hetényi Géza Kórház, az ugyancsak a megyeszékhelyen működő gyermekotthon, a megyei könyvtár és a múzeumi igazgatóság, a tiszaföldvár-homoki speciális oktatási intézmény, a törökszentmiklósi idősek és pszichiátriai betegek otthona, a jászapáti Mészáros Lőrinc Gimnázium és Szakképző Iskola, a tiszakürti arborétum – mintegy 3500 dolgozójának életében jelent majd pozitív változást.

„Az egységes finanszírozás és irányítás számos eddigi anomáliát megszüntet, és nagyobb mozgásteret ad az új fenntartónak, emellett a munkabérek kifizetésére is minden eddiginél nagyobb garanciát nyújt” – mondta az elnök. Aláhúzta: az átszervezés miatt sem intézménybezárástól, sem a férőhelyek, illetve a szolgáltatási színvonal csökkenésétől, sem elbocsátásoktól nem kell tartaniuk az érintett munkatársaknak és gondozottaknak.

A megyei önkormányzat későbbi szerepéről, illetve sorsáról szólva Kovács Sándor kifejtette: a gazdaságfejlesztés, illetve az eddig részben regionális szintű pályázati forráselosztás terén új feladatokat is kap az önkormányzat, és ennek megfelelően ugyancsak átalakul. A továbbra is hatáskörébe tartozó teendőkkel foglalkozó munkatársait megtartja, sőt az új területek ellátására új szakemberek érkezése is várható. Az intézményfenntartáshoz kapcsolódó feladatköröket betöltők jövő évtől a kormányhivatal munkatársai lesznek. Elbocsátás ennek megfelelően a megyei önkormányzat dolgozóit sem fenyegeti – közölte az elnök.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.