Megtalálták a világ legrégebbi családját

Több őse volt a világ legrégibb nagycsaládjának, mint azt eddig gondolták: újabb bronzkori maradványokra bukkantak a közép-németországi lelőhelyen.

MNO
2011. 08. 31. 1:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Harz-hegységben lévő lichtensteinbergi barlangban újabb ásatások során bukkantak bronzkorból származó emberi maradványokra. Ortrud Krause, a Bad Grund-i élményközpont vezetője elmondta, az új ismeretek alapján mintegy hatvan embert temettek el a barlangban. Korábban csak negyven emberről tudtak a szakértők.

A kutatók genetikai vizsgálatok segítségével kimutatták, hogy az alsó-szászországi helység, Bad Grund környezetében ma is élnek a mintegy háromezer éve meghalt család leszármazottai. Az elmúlt három évben végzett ásatások során megtalált emberi csontok alapján tovább bővíthető a nagycsalád nemzetségfája – mondta el Krause. A szakértők szerint 120 generációjával ez az emberiség történetének genetikailag bizonyíthatóan leghosszabb családfája.

A legújabb kutatások során kerámiát, ékszereket, növényi maradványokat és állati csontokat is találtak. Az időbeli besorolás és a kulturális hovatartozás szempontjából döntő információkat szolgáltat a Lichtensteinberghöhlében talált bronzékszer-lerakat is. Nagy jelentőséggel bír, hogy felfedték a barlang bronzkori bejáratát is, amelyet eddig föld és kövek tömítettek el.

A bejáratot mászva használhatta a bronzkori ember. Legutóbb egy öt méter mély aknát fedeztek fel a kutatók, amellyel megközelíthető volt a járat. Pontos részletekről szeptemberben számolnak be a tudósok.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.