Megújul az egri vár

A nemzeti fejlesztési miniszter döntése nyomán 15 millió forint értékű állagmegóvó beruházás kezdődik az egri várban, ennek keretében megerősítik a műemlék főbejáratát.

MNO
2011. 08. 24. 21:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egri vár főbejáratát az elmúlt időszakban többször szűkíteni kellett a folyamatos beázások miatt. A tervek szerint a tél, vagyis a fagyos időszak kezdetére befejezik a munkát, így nem fordulhat elő többé, hogy az erózió miatt le kelljen zárni a kaput – tájékoztatott Zentai László, az egri önkormányzat sajtószóvivője szerdán. A referens emlékeztetett arra, hogy az egri vár az ország legnépszerűbb vidéki múzeuma, évente több mint 400 ezer látogatót fogad a műemlék. Az épületegyüttes a magyar állam tulajdonában áll és a Heves Megyei Önkormányzat ingyenes használatában van.

A szélsőséges téli időjárás miatt az egri vár több falszakasza életveszélyessé vált és előfordult, hogy a főbejáratot is le kellett zárni. Ebben a helyzetben kért segítséget Habis László, Eger fideszes polgármestere Fellegi Tamás minisztertől, miután sürgős beavatkozás nélkül a folyamatos üzemeltetés megoldhatatlan; a kezdeményezéshez csatlakozott Szabó Róbert, a Heves Megyei Önkormányzat ugyancsak fideszes elnöke.

Az állagmegóvó beruházás keretében a főbejárat mellett megerősítik a Varkoch-kaput is. A megyei, illetve a városi közgyűlés korábban sikeresen pályázott a Nemzeti fejlesztési terv észak-magyarországi operatív programja keretében, ennek nyomán hamarosan másfél milliárd forint értékű turisztikai attrakció fejlesztés kezdődhet meg az egri várban.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.