Merénylettel próbálkozhatnak a „magányos farkasok”

Tekintettel a 2001-es terrortámadások közelgő évfordulójára, szeptemberben az Egyesült Államok egész területén megszigorítják a repülőterek, a tömegközlekedés, a határok, a kormányépületek és a tömegrendezvények biztonsági felügyeletét – nyilatkozta szerdán az AP hírügynökségnek az amerikai hírszerzés neve elhallgatását kérő tisztségviselője.

MNO
2011. 08. 31. 15:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha konkrét terrorfenyegetésről nem kaptak értesülést, az amerikai belbiztonsági minisztérium és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársai intenzív konzultációba kezdtek helyi rendvédelmi szervek képviselőivel a potenciális veszélyről. A hasonló megbeszélések rutinszerűvé váltak az elmúlt évtized során, de mint arra korábban Barack Obama elnök és Janet Napolitano belbiztonsági miniszter rámutatott: ha csekély is egy nagyobb terrorakció valószínűsége, nem zárható ki, hogy egy-egy „magányos farkas” merénylettel próbálkozzon meg a kerek évforduló alkalmából.

A szövetségi és a helyi biztonsági szervek közötti információcsere immár két hónapja megkezdődött és elsősorban a terror csaknem 3000 áldozatára való megemlékezésre összpontosít. „Noha jelenleg nem tudunk konkrét vagy megalapozott fenyegetésről, megfelelő és körültekintő biztonsági intézkedések nyomán, ha ilyenek a felszínre bukkannak, készen állunk az Egyesült Államok elleni összeesküvések felderítésére és megelőzésére” – jelentette ki Matt Chandler, a belbiztonsági minisztérium szóvivője.

Oszama bin Laden likvidálása után olyan adatok kerültek elő a pakisztáni rejtekhelyéről, amelyek szerint a terroristavezér 2010 februárjában azon törte a fejét, hogy milyen merényleteket kellene végrehajtani 9/11 jubileumán. Amerikai biztonsági szakértők szerint ezek – a vasúti hálózatra vonatkozó – elképzelések nem jutottak túl a tervezés fázisán. Az azonban már korábban is nyilvánvaló volt a titkosszolgálatok számára, hogy a terroristák elsősorban az amerikai ünnepekre és nemzeti megemlékezésekre időzítve kívánnak merényleteket elkövetni.

Clark Stevens fehér házi szóvivő szerint John Brennan, Barack Obama elnök terrorelhárítási tanácsadója a biztonsági szolgálatok csúcsvezetőivel már négy hónappal ezelőtt megkezdte az egyeztetéseket 9/11 évfordulójával kapcsolatban. Stevens szerint ezek a konzultációk szeptember 11-ét követően is folytatódnak majd.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.