Milliárdok esélyegyenlőségre

Összesen mintegy tíz milliárd forintot fordít a kormány esélyegyenlőséget célzó pedagógiai, oktatási programokra és a halmozottan hátrányos helyzetű, kiemelten a roma diákok tanulásának támogatására.

MNO
2011. 08. 24. 17:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár szerdai budapesti sajtótájékoztatón kiemelte: az Integrációs Pedagógiai Rendszer keretében 7,1 milliárd forint áll rendelkezésre. A korábbi évek adatai alapján a 2011/2012-es tanévben várhatóan 71 ezer halmozottan hátrányos helyzetű – köztük roma – és 23 ezer óvodás vesz részt a programban, és 13 ezer pedagógus részesülhet kiegészítő illetményben. Elmondta, hogy a keretösszegből 3,4 milliárd forintot szeptembertől költenek el.

Balog Zoltán külön kiemelte a források ellenőrzését, amely azt célozza, hogy ezeket az összegeket valóban a kívánt cél elérésére fordítják-e. Jelezte azt is, hogy a támogatásokat differenciálják, és mérik a programok sikerességét is, s a nagyobb hatásfokkal megvalósuló projektek nagyobb támogatást kapnak majd.

Az államtitkár elmondta még, hogy 2011. második félévétől összevonták az Útravaló és a Macika ösztöndíjprogramot, s a juttatásokra 2,5 milliárdot fordítanak. Az esélyegyenlőségi ösztöndíjak átalakításával lehetővé válik, hogy az előző tanévhez képest 11 százalékkal többen részesüljenek juttatásban.

Szeptembertől ugyanakkor a programba újonnan belépő tanulók számának növelése mellett valamennyi esélyegyenlőségi alprogramba (Út a középiskolába, Út az érettségihez, Út a szakmához) a támogatottak legalább 50 százalékáig roma származású diákokat kívánnak bevonni. Kiemelte, hogy az ösztöndíjprogram elsősorban a hetedik, nyolcadik osztályosokra és a középiskolásokra koncentrál. A tanulói ösztöndíjak összege várhatóan havi 3500-4500 forint között mozog. A mentorok ösztöndíja pedig a korábbi 5000 Ft helyett tanulónként havi 7000 Ft lesz. Az utolsó két havi mentori ösztöndíj kifizetése a mentorált tanuló egyéni eredményeinek javításához, sikeres előrehaladásához kötött.

Az államtitkár beszámolt arról is, hogy összesen 110 millió forinttal segítik keresztény roma felsőoktatási szakkollégiumok elindítását. A programba a református egyház, a görög-katolikus egyház, az evangélikus egyház és a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartomány kapcsolódott be. A roma szakkollégiumok támogatására 2012-től uniós forrásokat is bevonnak, az oktatási államtitkársággal történt megállapodás alapján 1,15 milliárd forintos keretösszeggel.

Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár a sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy a forrásokból a pedagógusokat, diákokat segítő, fejlesztő programokat lehet elindítani.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.