Milliárdok vándorolhatnak Svájcból Nagy-Britanniába

Nagy-Britannia és Svájc olyan megállapodást kötött, amelynek eredményeként a leggazdagabb briteknek többé nem éri meg az alpesi országba menekíteni vagyonukat, Nagy-Britannia pedig 6 milliárd font bevételre tehet szert.

MNO
2011. 08. 25. 12:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A The Times című brit lap csütörtöki számában arról számol be, hogy George Osborne brit pénzügyminiszter szerdán Zürichben aláírta a megállapodást, amely 11 hónapos tárgyalássorozat végére tett pontot. A svájci kormány beleegyezett, hogy adót vet ki azokra a britekre, akik svájci bankokban tartják pénzüket, személyazonosságukat azonban továbbra sem fedik fel.

Az egyezmény értelmében Svájc évente mintegy 3-6 milliárd fontot adhat át így a szigetországnak. Az adót a svájci bankok szedik be. Az elmúlt hónapokban a megállapodásról szóló tárgyalások miatt több brit már igyekezett Svájc helyett más adóparadicsomokba, például Szingapúrba menekíteni vagyonát, azonban ezentúl a svájci bankok értesítik Nagy-Britanniát, ha ilyen pénzmozgást észlelnek.

George Osborne szerint a megállapodás jelentőségét növeli a rossz gazdasági helyzet is, mert ilyen körülmények között a „törvénytisztelő adófizetőkre” még nagyobb teher járul az adókat elkerülni igyekvők miatt. Nagy-Britanniához hasonló megállapodást kötött Svájccal Németország is. Az adóparadicsomok bírálói azonban azért kifogásolhatják az egyezményt, mert a vagyonukat Svájcba menekítőknek továbbra sem kell felfedniük kilétüket és semmilyen eljárással sem kell szembenézniük.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.