Módosítaná a választási rendszert a baloldal

A Demokrata Párt (PD), a legerősebb olasz ellenzéki párt aláírásgyűjtést kezdeményezett a választási rendszer módosításáért.

MNO
2011. 08. 31. 14:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A javaslatot Romano Prodi egykori miniszterelnök is aláírta. „Kötelességem a választási reformot támogatni – mondta Prodi, aki 1996 és 1998, valamint 2006 és 2008 között töltötte be a miniszterelnöki tisztséget. – Ez azonban nem jelenti azt, hogy vissza akarok térni a politikába.” A balközép párt félmillió aláírást akar összegyűjteni szeptember 30-ig.

Az ellenzéki párt olyan választási rendszer bevezetésére törekszik, amelyben a többségi elvnek megfelelően választják a legtöbb képviselőt, és a törvényhozásba csak néhányan kerülnek az arányos választójog szerint. Ezenkívül a Demokrata Párt ismét biztosítaná a választóknak azt a jogot, hogy meghatározhassák a jelöltek sorrendjét, amely jelenleg a pártok kiváltsága. A baloldali koalíció továbbá eltörölné a parlamentbe jutáshoz szükséges négyszázalékos küszöböt.

Az ellenzék Berlusconi kormányának korai bukását reméli, és már új politikai szakaszra készül. Célja, hogy eltörölje a 2005 óta érvényes arányos választási rendszert, amely nézetei szerint hozzásegítette Silvio Berlusconi miniszterelnököt a 2008-as győzelméhez.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.