Nagy az érdeklődés a 68. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál iránt

Szerdán nyílik a 68. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál. Az idei mustrát különösen nagy várakozás előzte meg: a patinás seregszemlén nemcsak a legnagyobb filmcsillagok, hanem a 24 alkotást felsorakoztató versenyprogram iránt is óriási az érdeklődés.

MNO
2011. 08. 31. 7:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szeptember 10-ig tartó fesztivált George Clooney új munkája, a The Ideas of March (Március idusa) című dráma nyitja meg. A Clooney rendezésében készült filmben Ryan Gosling és Philip Seymour Hoffman játssza a főszerepet.

Marco Müller fesztiváligazgató impozáns programot válogatott össze a versenyhez. Nagy érdeklődés övezi John le Carré Az áruló (Tinker, Tailor, Soldier, Spy) című kémregényének új feldolgozását, amely igazi sztárszereposztással – Colin Firth, Gary Oldman és John Hurt közreműködésével – készült. A svéd Thomas Anderson rendezéséről maga John le Carré is elismerően nyilatkozott honlapján.

A brit Andrea Arnold új Üvöltő szelek-feldolgozására is sokan kíváncsiak, akárcsak Ami Canaan Mann amerikai rendező Texas Killing Fields és William Friedkin Killer Joe című munkájára. Az A Dangerous Methodban David Cronenberg avatja be a nézőt a pszichológia két nagysága, Carl Jung és Sigmund Freud rivalizálásába, amint egy fiatal nő (Keira Knightley) kerül kettejük közé.

Roman Polanski tavaly svájci börtönében és házi őrizetében kezdte el a munkát a Carnage című filmen. A 78 esztendős filmest végül nem adták ki az Egyesült Államoknak, a rendező szabadon bocsátása után Franciaországban forgatta le a drámát Kate Winslet, Jodie Foster és Christoph Waltz szereplésével.

Az orosz filmet Az orosz bárka rendezője, Alekszandr Szokurov képviseli Velencében Faust című alkotásával. Hongkongból Johnnie To érkezik a gazdasági válság hétköznapi emberekre gyakorolt hatását vizsgáló, Life Without Principle című munkájával.

A fesztiválra olyan filmcsillagokat várnak, mint Colin Firth, Keira Knightley, Matthew McConaughey, Kate Winslet, Matt Damon, Jude Law, Gwyneth Paltrow és Madonna. A versenyen kívüli érdekességek közé tartozik a popdíva második játékfilmes próbálkozása. A popsztárból lett rendező a W.E. című kosztümös produkcióval jelentkezik, amely az elvált Wallis Simpson és a kedvéért a brit trónról lemondó VIII. Edward király romantikus kapcsolatáról szól.

Önmagát és Heródes királyt alakítja a Wilde Salome című produkcióban Al Pacino, Steven Soderbergh pánikot okozó halálos vírusról forgatott thrillerjét küldte a fesztivál programjába Matt Damonnal, Kate Winslettel, Marion Cotillard-ral, Jude Law-val és Gwyneth Paltrow-val a főszerepben.

A világ legöregebb filmfesztiválja szeptember 10-én, szombaton a legjobb filmnek járó Arany Oroszlán-díj és az alkotóknak járó elismerések átadásával zárul. A 2010-es fesztivált az ág is húzta: a pénzügyi válság miatt érezhetően apadt a költségvetés, még nem készült el az új fesztiválhelyszín, esős idő rontotta a látogatók kedvét, és a torontói filmfesztivál szinte kiszippantotta a filmvilág csillagait a lagúnák városából.

Idén várhatóan más lesz a helyzet, a mustra technikai újdonságokkal és megújult környezettel fogadja a népes nézősereget. Egyebek között elkészült a vetítéseknek helyet adó Palazzo del Cinema nagytermének felújítása, és a Lidón ingyenes WiFi áll a látogatók rendelkezésére.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.