Nagy veszély leselkedik a zenészekre

Távolabb akarják ültetni egymástól a BBC zenekarainak zenészeit az új munka-egészségügyi szabályok miatt, emellett füldugót és rágógumizást javasolnak nekik.

MNO
2011. 08. 30. 20:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brit sajtó- és kulturális orgánum 50 oldalas jelentésben inti zenekarainak muzsikusait, hogy zajos környezetben dolgoznak és veszélyben a hallásuk, mi több, egész egészségük. A figyelmeztető irat azután született, hogy az Európai Unió munkahelyi zajhatárait Nagy-Britannia is a magáévá tette, de nem túl hamar született: három év kellett a vállalat házi munkavédelmi tanácsadójának a „műhöz”. A jelentés kitér arra, hogy a trombitások láncfűrészével vetekvő zajban dolgoznak, átlagosan 92 decibel terheli hallásuk, a kürtösök háromórás próbán akkora zajártalomnak vannak kitéve, mint fél óra motorozás, a klarinétosok a metrószerelvények sivításával vetekedő zajt kénytelenek elviselni.

A BBC-nek öt zenekara van. „Természetesen, ha valaki a fúvósok mellett ül, az nagyon zajos lehet, de nem hinném, hogy a rágógumizás gyönyörű lenne a közönség szempontjából” – idézte Peter Admas csellistát a The Daily Telegraph című brit lap.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.