Nagyon borúsak az olaszok

Több mint kétéves mélypontra esett Olaszországban augusztusban a fogyasztói hangulatot jelző index, amit hétfőn ismertetett az olasz statisztikai hivatal.

MNO
2011. 08. 29. 13:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mutató 100,3 pontra csökkent az előző havi 103,7 pontról, miközben elemzők 102,0 pontot vártak. Ilyen alacsony indexet utoljára 2009. márciusban mértek. Az olaszok elsősorban a gazdasági helyzetet ítélték meg borúlátóan, de romlott az elhelyezkedéssel, valamint a lehetséges megtakarításokkal kapcsolatos várakozások indexe is.

A háztartások fogyasztása az olasz gazdaság fejlődésének motorja, de a nemrégiben elfogadott 45 milliárd eurót meghaladó takarékossági csomag várhatóan vissza fogja vetni a már amúgy is gyengélkedő belföldi keresletet.

Az euróövezet harmadik legnagyobb gazdasága az utóbbi hetekben került a nemzetközi érdeklődés középpontjába az ország tetemes adósságállománya miatt. A gazdaság viszont csak mérsékelt ütemben növekszik, az első negyedévben 0,1 százalékkal, a másodikban 0,3 százalékkal gyarapodott a hazai össztermék.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.