NATO-vadászgépnek ütközött és lezuhant egy gyakorlógép

Járőrözés közben a NATO egyik francia vadászgépének ütközött, majd lezuhant egy litván katonai gyakorló repülőgép kedden a balti ország zokniai légitámaszpontja közelében; a balesetben senki sérült meg.

MNO
2011. 08. 30. 11:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A francia, Mirage típusú repülőnek sikerült biztonságosan landolnia az ütközés után. A litván védelmi minisztérium információi szerint az L39 Albatros típusú gyakorlógép két pilótája sikeresen katapultált, épségben megtalálták őket, és megkezdték kórházi kivizsgálásukat.

Franciaország jelenleg több harci repülőgépet is állomásoztat a fővárostól, Vilniustól 220 kilométerre északnyugatra fekvő zokniai légi bázison annak a missziónak a részeként, amelyben a NATO légtérvédelmi járőrözést folytat a három balti ország felett.

A missziót Észtország, Lettország és Litvánia 2004-es NATO-csatlakozása után hozták létre, miután az Oroszországgal határos három egykori szovjetköztársaság kormánya jelezte, hogy nincs pénzük a légtér ellenőrzéséhez szükséges korszerű vadászgépek beszerzésére. Légterüket azóta az atlanti szövetség néhány nagyobb tagállamának vadászgépei ellenőrzik rotációs alapon váltva egymást.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.