Nem csak uzsoráznak, zsarolnak és erőszakoskodnak is

Robbanásszerű ügyszámemelkedést várnak az uzsora jellegű bűncselekményekkel leginkább érintett megyék bíróságai, mert egyre több ügyben születik vádemelés és zajlik rendőrségi nyomozás – derül ki a távirati iroda által megkérdezett megyei bíróságok szóvivőinek tájékoztatásból.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/805606" target="_blank"><strong>• Papíron segélyből éltek, de ötven családnak adták a kamatos pénzt</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/805373" target="_blank"><strong>• Az uzsorások rászálltak a közmunkásokra</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/804008" target="_blank"><strong>• Új uzsorázási forma ütötte fel a fejét, a seriff mindent tud</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/803439" target="_blank"><strong>• Öncsonkításra is kényszerítenek az uzsorások?</strong></a>

MNO
2011. 08. 28. 11:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az uzsora-bűncselekmény 2009. március 1-jétől került be ismét a Büntető törvénykönyvbe mint önálló tényállás. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) tájékoztatása szerint már több mint száz ügyben folytatnak eljárást uzsorások ellen, ami főleg annak köszönhető, hogy e bűncselekmény-kategória nagy nyilvánosságot kapott az utóbbi időben a médiában, és az áldozatokra is nagyobb figyelmet fordít a közvélemény. Az ORFK közlése szerint míg 2009-ben mindössze 8 esetet fejeztek be, addig 2010-ben már 113 esetben zárult eljárás uzsora-bűncselekményben.

Az idén július végéig 14 esetet regisztráltak, míg 2010. ugyanezen időszakában 33-at. A csökkenés a rendőrség szerint a hatékony felderítő, megelőző és áldozatvédelmi tevékenységének is köszönhető, de megjegyezték, hogy az ilyen ügyekben rendkívül nagy a látencia, és a nyomozás eredményességét nagyban megnehezíti a visszavont feljelentés, a kevés bizonyíték. Ugyanakkor még több mint száz, lezáratlan nyomozást folytatnak a rendőrök, főként az ország északi megyéiben.

Halmozódnak

A bíróságok jövő évtől robbanásszerű ügyszámemelkedést várnak az uzsora-bűncselekményekben. Bár a bűncselekmény önálló kategória, sokszor többtucatnyi egyéb, sokszor súlyosabb vádakkal halmozódva kerülnek az ügyek a bírói tanács elé – hívta fel a figyelmet Szabó József, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság szóvivője. Véleménye szerint mivel a rendőrség kezdeményezésére egyre több, uzsorával gyanúsított ember került bírói döntéssel előzetes letartóztatásba, több áldozat is feljelentést mer majd tenni, és a hamis vád és tanúzásnak következményeinek figyelembe vételével a bírósági szakban sem változtatják meg vallomásukat.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság szóvivője úgy nyilatkozott: a zsarolás, testi sértés, emberölési kísérlet, vagy egyéb más, súlyosabb bűncselekményekkel is társuló cselekedetek miatt egyelőre külön nem tudják kiszűrni csak az uzsoraügyeket, de az adatok szerint a megyében egyetlen ilyen jellegű ügyet tárgyalnak.

11 ügy

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében múlt évtől 11 olyan ügy indult, melynek uzsora-bűncselekmény bűntette a tárgya. Gyulai Gábor, a megyei bíróság elnöke azt közölte: a Nyíregyházi Városi Bíróságon két ügyet tárgyaltak, az egyikben 2011. november 28-án tartják az első tárgyalást, míg a másikban a vádlottat a bíróság 10 hónap börtönbüntetésre és 1 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte nem jogerősen. Mátészalkán egy vádlottat 5 hónap börtönbüntetésre ítéltek 2 év próbaidőre felfüggesztve, míg egy ügyben 2012. január 10-én tartják az első tárgyalást, két másik pedig kitűzésre vár.

A Kisvárdai Városi Bíróság nem jogerős ítéletével a vádlott bűnösségét megállapította és őt 3 év próbaidőre felfüggesztett 10 hónapi szabadságvesztésre, valamint 40 napi tétel (egynapi tétel összege 2500 forint), összesen 100 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, továbbá 46 ezer forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el. A Fehérgyarmati Városi Bíróságon zajlott egyetlen ügyben súlyosabb ítélet született: a nem jogerős határozatban az első- és másodrendű vádlottakat 300 napi tétel pénzbüntetésre ítélték, de az egynapi tételt a bíró mindössze 200 forintban állapította meg. A másodfokú tárgyalás még kitűzés alatt áll. A Vásárosnaményi Városi Bíróságon október 24-én és 27-én tartják az első tárgyalást. A Nyírbátori Városi Bíróságon két tárgyalás zajlik jelenleg. Az egyik ügy érintettje pedig a piricsei cigány önkormányzat volt elnöke és felesége.

8 és 9 év

Baranya megyében július közepén többrendbeli zsarolás, jogosulatlan pénzügyi tevékenység és önbíráskodás miatt két vádlottat ítéltek el: Sztojka Sándort 8 év börtönbüntetésre, 2 millió forint pénzmellékbüntetésre, Gojkovics Tamást 9 év fegyházbüntetésre, s másfél millió forint mellékbüntetésre ítélték, és elkobozták a tőlük lefoglalt, forgótőkéül használt több millió forint készpénzt. A két férfi több tucat, nehéz anyagi körülmények között élő, a bankoknál hitelképtelen embernek adott kölcsönt heti 40-50 százalékos kamatra Mohács környékén.

A megyei bíróságok szóvivői megjegyezték: a bíróság elé került uzsoraügyekben nem ritka, hogy 15-20 bűncselekmény-kategóriában emel vádat az ügyészség.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.