Nem csökken a pánik + Videó

Kedden délelőtt 263 forint fölé erősödött a svájci frank árfolyama a bankközi kereskedelemben. A hírTV által megkérdezett elemző elmondása szerint a svájci jegybank lépései csak időleges megoldást adhatnak. Emellett a világ a Fed mai döntésére vár, mely vagy nyugalmat, vagy újabb mélyrepülést hozhat. <br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/802486" target="_blank"><strong>• Továbbra is 260 forint felett a svájci frank</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/802446" target="_blank"><strong>• Néhány nehéz nap nem egyenlő a válsággal</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/802438"><strong>• Nem tudni, milyen hosszú ez a lejtő</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/802427" target="_blank"><strong>• 11 havi mélyponton a tőzsdeindex</strong></a> <br /><a href="http://www.mno.hu/portal/802293" target="_blank"><strong>• Mi okozhatta ezt a pánikot? + Képek<br /></strong></a><a href="http://www.mno.hu/portal/802251" target="_blank"><strong>• „A kilátások nem derűsek” + Képek + Videó</strong></a> <br /><a href="http://www.mno.hu/portal/802439" target="_blank"><strong>• Tovább nehezedhet a devizahitelesek élete</strong></a>

MNO
2011. 08. 09. 11:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Röviddel 11 óra után a svájci frankot 263,36 forinton jegyezték azzal párhuzamosan, hogy az euró új mélypontra esett 1,0479 svájcifrankárfolyamon. Az euró jegyzése eközben 277 forintra szökött fel.

– A hosszabb ideje tartó eurózónával kapcsolatos aggodalmak miatt szállt el a frank – mondta el a hírTV-nek Weinhardt Attila. A Portfólió.hu elemzője hozzátette, hogy jelen esetben már az uniós kulcsországok hitelképességét kérdőjelezi meg a piac. Példa nélküli esemény délelőttről, hogy a német államadósság-visszafizetési képességet rosszabbra értékelik, mint Nagy-Britanniáét. A DAX egy pillanatra hatszázalékos mínuszba zuhant, majd komoly erősödésnek indult – mondta el az elemző.

Kérdéses a szakember szerint, hogy mennyire hozhat hosszú távú frankgyengülést a svájci jegybank közbelépése. Amellett, hogy a nemzeti bank korábban szóbeli intervencióval és a kamat csökkentésével megpróbálta gyengíteni a valutát, a következő napokban, hetekben nagy összegű frankeladásokat hajtathat végre, mely lenyomhatja a frankot. – Azonban érdemes hozzátenni, hogy ezek a lépések időlegesek. Hiszen míg az alaphelyzet, vagyis az eurózóna problémája nem oldódik meg, addig a svájci pénznem iránti vételi igény folyamatos lesz – tette hozzá. Az MNB szóbeli közbelépésére számítanak a szakemberek, magyarán a jegybank figyelmezteti a piaci szereplőket, hogy szükség esetén akár forintvásárlás mellett is dönthet, ami a hazai fizetőeszköz erősödését hozhatja. – Szélsőséges esetben akár a kamatemelés sem kizárható – fogalmazott Weinhardt.

– A Fed döntésének nyilvánosságra hozása (magyar idő szerint este negyed kilenckor) a mai kereskedelmi nap legfontosabb eseménye – hívta fel a figyelmet az elemző. Nem is a kamatdöntésen van a hangsúly, hiszen az valószínűleg változatlan marad, hanem hogy a jegybank szerepét betöltő szervezet jelent-e be gazdaságélénkítő lépéseket. Amennyiben nem, akkor az újabb csalódást okozhat a piacoknak, ami további zuhanást von maga után – mondta el a szakember.

(MTI, hírTV)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.