Nem ellenségként kellene ránk tekinteni + Képriport

Tudatosítani szükséges a határon túli politikai partnerekben, hogy Kelet-Közép-Európában vannak olyan közös stratégiai kérdések, amelyeket csak együtt lehet megoldani, ezért szövetségesként, testvérként, nem pedig ellenségként kellene ránk tekinteni – egyebek mellett erről beszélt Kövér László kedden Szentendrén a határon túli és a hazai fiataloknak a Rákóczi Szövetség által szervezett ifjúsági táborban tartott előadásában.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/805199" target="_blank"><strong>• Eddig 130 ezer egyszerűsített honosítást kérőt regisztráltak</strong></a>

MNO
2011. 08. 23. 17:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országgyűlés elnöke kifejtette: bizonyos stratégiai feladatokat nemzetállami keretek között hosszú távon nem lehet megoldani, ehhez a régiókban nagyarányú összefogásra van szükség, „együtt sírunk, együtt nevetünk”. Ilyen például az energiabiztonság kérdése, amely a volt szocialista tábor közös gondja, hiszen kiszolgáltatottak vagyunk az orosz partnereknek, ezért közös alternatív megoldásokat célszerű keresni – tette hozzá.

Hasonlóan a miénkhez a szlovák és a román politikában is gondot jelent a romakérdés, amelyre éppen a féléves európai uniós elnökség időszakában a magyar fél által kidolgozott stratégia adhatja meg a szomszédos országokban is a választ. A demográfiai probléma is éppúgy sorskérdése Romániának, mint Magyarországnak – mondta a politikus. „Ha nem találunk megoldást arra, hogyan lehet a fiatal generációkat a szülőföldjükön tartani, akkor a következő 20-30 évben negatív értelemben eldől Magyarország, Szlovákia, Románia, Szerbia jövője gazdasági és társadalmi értelemben egyaránt” – tette hozzá Kövér László.

Szükség van arra, hogy az Országgyűlés jövőre létrehozzon egy olyan intézményt, valamiféle magyar világtanácsot, amely képviseli és összefogja a világ magyarságát. E szervezet kevésbé politizált intézményként működhet, és így „kevésbé irritálhatja az utódállamok politikai elitjét” – fejtette ki a fideszes politikus.

A hazai helyzetről szólva a házelnök kiemelte: az elmúlt másfél évben jó néhány kérdést meg kellett volna oldani, ám a megörökölt problémák túlságosan mélyek ahhoz, hogy ennyi idő alatt sikerült volna rendet tenni. Ez hiányérzetet kelt az emberekben, de jól tudják, milyen nehéz a feladat, ezért türelemmel kitartanak a kormány mellett, hiszen most is kétharmados támogatottságot mondhat magának az ország vezetése – hívta fel a figyelmet az Országgyűlés elnöke.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.