Nem lesz új rekord, de sokan kíváncsiak az állatokra

Négyszázezer fölötti látogatóra számít 2011-ben a Nyíregyházi Állatpark, amely összességében jónak mondható eredménnyel zárta az idei nyári szezont.

MNO
2011. 08. 30. 17:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gajdos László a tavaszi és nyári hónapok forgalmával kapcsolatosan az MTI-nek kedden elmondta: április végéig az előző év azonos időszakához képest lényegesen többen látogatták meg a sóstógyógyfürdői látványosságot, májusban és júniusban azonban csökkent az érdeklődés, mivel a látogatói kör jelentős részét alkotó iskoláscsoportok közül kevesebben tekintették meg az állatparkot. A megnövekedett üzemanyagárak miatt a csoportok inkább az iskolákhoz közelebb eső kirándulóhelyeket választották, kevésbé jöttek el nagyobb távolságra – mondta Gajdos László.

Közlése szerint a július és az augusztus kiemelkedően jól sikerült, ami elsősorban annak köszönhető, hogy sok külföldi, elsősorban szlovák és román vendége van az állatparknak; ők az összes látogató mintegy harmadát tették ki. A remények szerint a nyárutó is erős lesz, különösen sokan kíváncsiak a nemrég született borjúfóka bébire és a kis törpevízilóra. A magyar vendégek száma viszont csökkent, amit elsősorban a kevesebb forgalomban lévő üdülési csekk indokol. A családok eddig szívesen fizettek ezzel, kevésbé tekintették pénznek, ezért könnyebben váltak meg tőle – magyarázta az igazgató, hozzátéve, hogy a visszaesés ellenére Budapestről és a Dunántúlról is rengetegen látogattak el Nyíregyházára.

Az előzetes tervek szerint a park látogatottsága év végére elérheti és meghaladhatja a 400 ezer főt, de valószínűleg nem éri el a tavalyi 510 ezres rekordot; az egy évvel ezelőtti, kiemelkedő érdeklődést elsősorban az április végén átadott Zöld piramis generálta. A nagy látogatószám a fenntarthatóság szempontjából fontos – mutatott rá Gajdos László –, mivel a működést kizárólag a látogatói jegybevételekből finanszírozza az intézmény, amely tavaly 160 millió forinttal teljesítette túl a 2010-re tervezett árbevételét.

Gajdos László az őszi meglepetésekről szólva az MTI kérdésére elmondta: az Európai fajmegmentési program keretében szeptember végén érkezik az állatparkba újabb négy afrikai elefánt. Az állatokat a tenyészprogram miatt ingyen kapja meg az állatpark, értékük egyedenként 80 és 100 ezer euró közé tehető. A két, jelenleg a parkban élő fiatal afrikai elefánt hamarosan az egyik franciaországi állatkertbe távozik: a négy jövevénnyel és a három másik, ázsiai fajtával együtt hétfősre bővül a nyíregyházi elefántcsorda.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.