Nem probléma, hogy több mint ezer elítélttel több van börtönben

Crispin Blunt börtönökért felelős igazságügy-minisztériumi államtitkár szerint a brit igazságszolgáltatási rendszer megbirkózik a hónap eleji angliai zavargások következményeivel, és nem lesz hosszú távú hatása az angol és walesi börtönökben az elítéltek megnövekedett létszámának. <br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/805175" target="_blank"><strong>• Anglia: eddig több mint 1400 embert állítottak bíróság elé</strong></a>

MNO
2011. 08. 24. 12:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államtitkár úgy véli, a zavargás mindössze „egyszeri esemény” volt. Az azóta börtönbe került elítéltek száma több mint ezer fővel emelkedett. Kedden 797 gyanúsított volt őrizetben, kétharmaduk korábban már megjelent a bíróság előtt. Az elítéltek összlétszáma a rendbontások következtében rekordot döntve csaknem elérte a 87 ezer főt. „Teljesen biztosak vagyunk abban, hogy a büntetés-végrehajtás és az igazságszolgáltatás képes kezelni a helyzetet” – jelentette ki. Kifejtette: „Ez egy kivételes helyzet. Ezért az elítéltek számában is csak egy egyszeri növekedés figyelhető meg.”

Mint mondta, meg kell teremteni a feltételeit annak, hogy a börtönök fogadhassák az újonnan érkező elítélteket, „függetlenül attól, hogy hány emberre szab ki börtönbüntetést a bíróság”. A kormány korábbi tervei a börtönök megreformálására nem változtak a zavargások miatt – mondta.

Továbbra is csökkenteni akarják a büntetés-végrehajtási intézetekre fordított kiadásokat, mégpedig az elítéltek számának csökkentésével. Hatékonyabbá tennék továbbá a korábban elítéltek rehabilitációját, így mérsékelve az újabb bűncselekmények elkövetésének esélyét.

Crispin Blunt megerősítette, hogy a jövő évtől azoknak a munkanélkülieknek, akiket közmunkára ítélnek, teljes munkaidőben kell büntetésüket ledolgozniuk, míg eddig több hónapra elosztva kellett teljesíteniük a kiszabott munkaórákat.

A jelenlegi rendszerben gyakran csak heti hat órát dolgoznak így a közmunkára ítéltek. Az új szabályok szerint azonban legalább 28 órát kell majd dolgozniuk a hét négy napján összesen, míg az ötödiket álláskeresésre fordíthatják.

Nagy-Britanniában mintegy 100 ezer embert ítélnek közmunkára évente. A Munkáspárt szerint a közmunka sok esetben megfelelő ítélet lehet, de kérdéses, hogy a kormány miként valósíthatja meg terveit radikális költségcsökkentési szándékai mellett.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.