Nem tűrik meg Sherlock Holmest

Sir Arthur Conan Doyle különc nyomozójának, Sherlock Holmesnak a történeteit világszerte az irodalomtörténet kincsei közt tartják számon – nem így Virginia amerikai szövetségi államban, amelynek egyik körzetében egyenesen száműzték az iskolai tananyagból.

MNO
2011. 08. 23. 16:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az illetékes tanügyi hatóság kivette a tantervből A skarlátvörös dolgozószoba című regényt, mivel egyes szülők kifogásolták, hogy a könyvben – véleményük szerint – megsértik a mormon vallást – írta a The Washington Post.

Az 1887-ben, Conan Doyle 28 éves korában született történetben tűnik fel először Sherlock Holmes. A regény egyik fejezetében szó van egy mormon közösségben köttetett, kikényszerített házasságról.

Az egyik diák szülei vallásukra nézve lealacsonyítónak tartották a vonatkozó részt, a körzeti tanügyi felügyelőség pedig igazat adott nekik. Bár a könyv csak egy iskolában szerepelt a kötelező olvasmányok között, a sok szülő által bírált döntés a körzet összes iskoláját érinti. Az intézkedést Charlottesville-ben, Thomas Jefferson későbbi amerikai elnöknek, a Függetlenségi nyilatkozat kidolgozójának szülővárosában hozták.

A Star Exponent című helyi lap szerint másfél évvel korábban a közeli Culpeperben hasonló módon vettek ki a tantervből egy könyvet „szexuális tartalmak ábrázolása” miatt. Akkor az Anna Frank naplója című művet száműzték, a zsidó kislány ugyanis a nácik elől bujkálva rejtekhelyén pubertáskori gondolatairól is ír naplójában.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.