Németország lett volna az al-Kaida következő célpontja

Az al-Kaida terrorszervezet európai vállalatok ellen akart támadásokat végrehajtani: ez derül ki a csoport vezérének, Oszama bin Ladennek májusi likvidálásakor lefoglalt tervekből – írja csütörtökön utcára kerülő friss számában a Stern.

MNO
2011. 08. 24. 17:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német magazin, amelynek értesülése biztonsági szervektől származik, tudni véli, hogy a merényletek célpontja Németország lett volna. A támadások tervét Sejk Júnisz al-Mauretáni, az al-Kaida „szellemi vezére” dolgozta ki. Ő egyike azoknak a „magas rangú személyeknek”, akik rendszeresen cseréltek információkat a rejtőzködve élő bin Ladennel. Utóbbit május elején egy alaposan előkészített rajtaütés során ölték meg amerikai kommandósok egy pakisztáni kisvárosban.

Mauretáni neve már korábban is fölmerült egy németországi merénylet tervével összefüggésben. Három, Hamburgban áprilisban őrizetbe vett iszlamista azt állította kihallgatása során, hogy robbantást terveztek egy németországi közlekedési csomópont ellen. A három férfi előzőleg Pakisztánban találkozott Mauretánival.

Az al-Kaida új erős emberének nevezi Mauretánit augusztusban megjelent új könyvében a Süddeutsche Zeitung rovatvezetője. Ulrich Schäfer „Der Angriff: Wie der islamistische Terror unseren Wohlstand sprengt (A támadás: Hogyan rombolja le jólétünket az iszlamista terror)” című kötetében idéz egy tavaly elfogott (az al-Kaida kiképzőtáborát megjárt) fiatalember vallomásából. Az illető a táborban ismerte meg Sejk Júnisz al-Mauretánit. A terrorszervezet új erős embere arról beszélt neki, hogy az al-Kaida hosszú távú célja Amerika és Európa pénzügyi és gazdasági rendszerének tönkretétele.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.