Nincs hatással az ukrán búza ára a magyar búzára

Az ukrán búzakivitel érdemben nem befolyásolja a magyar piacot – mondta Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke az MTI kérdésére kedden.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/805060" target="_blank"><strong>• Az ukránok miatt lesz olcsóbb a búza Európában</strong></a>

MNO
2011. 08. 23. 14:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Népszabadság keddi számában írt arról, hogy az Európába érkező olcsó ukrán búza letörheti az árakat. A GOSZ elnöke közölte: információi szerint az Ukrajnából érkező búzamennyiséget már lekötötték a kereskedők az unióban. Magyarországon pedig van elegendő jó minőségű búza, az idei termés 70 százaléka étkezési minőségű. Hozzátette, hogy esetleg az ország keleti, Ukrajnával határos részén lehet piaczavaró a keleti szomszédtól származó gabona, de országosan nem jelenthet gondot. Most a magyar búza ára minőségtől függően 46-56 ezer forint tonnánként, az átlagár 50 ezer forint körüli.

A Vidékfejlesztési Minisztérium információi szerint a hét végén befejeződött az aratás az országban, ennek eredményeként mintegy 4 millió tonna őszi búza került a magtárakba, így a malmok már az új búzát őrlik. Az idei 4,2 tonnás hektáronkénti búzaterméshozam jelentősen felülmúlta a tavalyi 3,7 tonnás termésátlagot. Az őszi búza learatott területe 953 ezer hektár volt, ez csaknem 59 ezer hektárral kevesebb az előző évben learatott területnél. Búzából félmillió tonnával több termett a múlt évinél.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.