Nincs vége az erőszaknak, tankokkal támad a kormány

A kormányhadsereg harckocsijai hatoltak be vasárnap hajnalban a kelet-szíriai Deir-ez-Zórba – közölték emberjogvédők. Az ENSZ-főtitkár felszólította szombaton a szíriai elnököt, hogy azonnal vessen véget a katonai erő alkalmazásának a tüntetők ellen.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/801972" target="_blank"><strong>• Meghátrált a hatalom, még az idén kiírják a választást</strong></a>

MNO
2011. 08. 07. 8:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányhadsereg harckocsijai hatoltak be vasárnap hajnalban a kelet-szíriai Deir-ez-Zórba. Rámi Abdel-Rahmán, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának (OSDH) vezetője elmondta, hogy a katonai járművek több ponton jutottak be a településre, ahol legalább három körzetből számoltak be tüzérségi tűzről. Mintegy 250 harckocsi és szállítójármű vesz részt a hadműveletben.

A rendszerellenes megmozdulásokat koordináló és dokumentáló, Szíriai Helyi Koordinációs Bizottságok nevű szervezet megerősítette azt, hogy a hadsereg harci járművei 9 ponton hatoltak be a városba, és a településen erősen robbanások hallhatók.

„Vessen véget az erőszaknak”

Az ENSZ-főtitkár felszólította szombaton a szíriai elnököt, hogy azonnal vessen véget a katonai erő alkalmazásának a tüntetők ellen. A főtitkári hivatal arról tájékoztatott, hogy Ban Ki Mun telefonon beszélt Bassár el-Aszad szíriai elnökkel, és mély aggodalmát fejezte ki az elmúlt napok fokozódó erőszaka, illetve a halálos áldozatok miatt. Az ENSZ-főtitkár elítélte az erőszakcselekményeket a civil lakosok és a biztonsági erők ellen egyaránt, és felszólította a szíriai elnököt, hogy azonnal vessen véget a katonai erő alkalmazásának a tüntetők ellen. Emlékeztette továbbá arra, hogy reformok véghezvitelét ígérte.

Ban Ki Mun hónapok óta próbál kapcsolatba lépni Bassár el-Aszaddal, de a szíriai államfő nem volt hajlandó vele beszélni. Utoljára májusban sikerült kapcsolatot teremtenie vele, s akkor is a tüntetők elleni erőszak leállítására szólította a szíriai elnököt.

A rendszerellenes tiltakozások Szíriában március közepén robbantak ki, s a kormányerők az elmúlt napokban egyre erőszakosabban igyekeztek elfojtani azokat. Egyes összesítések szerint a felkelésben eddig több mint kétezren haltak meg, javarészt tüntetők.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.