Nyereséges a Diákhitel Központ

Az első fél évben 133 millió forint adózott nyereséget ért el a Diákhitel Központ Zrt., üzemi szinten pedig 3,07 milliárd forint veszteséget könyvelt el – közölte a társaság a BÉT honlapján kedden.

MNO
2011. 08. 30. 19:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bázist jelentő 2010. első félévi adatokat a társaság a gyorsjelentésben nem tette közzé. A szöveges tájékoztatóból annyi derül ki, hogy a pénzügyi műveletek bevétele az előző év első fél évéhez képest 10 százalékkal, 9,43 milliárd forintra nőtt 2011 első hat hónapjában. Az adósságállománnyal kapcsolatos kamat- és kamatjellegű ráfordítások az első fél évben 6 százalékkal, 6,36 milliárd forintra növekedtek.

A hallgatói hitelrendszert működtető Diákhitel Központ Zrt. speciális hitelezési tevékenységet végez, alapítói szándék szerint nyereségcél nélkül működik – hangsúlyozza a gyorsjelentés. A társaság az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank portfóliójába tartozik. A társaság mérlegfőösszege 2011. június 30-án elérte a 242,1 milliárd forintot, s 2 százalékkal haladta meg a 2010. év végit. Az év végéhez képest nőtt a céltartalék is, mégpedig diákhitel-kockázat miatt 17,73 milliárd forintról 19,24 milliárdra.

A Diákhitel Központ teljes mértékben piaci finanszírozású, bár működésének célját kormányrendelet határozza meg. A társaság adósságportfóliója nettó 4,55 milliárd forinttal nőtt, s finanszírozási igényét döntően saját bevételeiből fedezi, azaz lényegében önfinanszírozó – állapítja meg a gyorsjelentés.

Az év első felében a Diákhitel Központ négy alkalommal összesen 15,5 milliárd forint névértéken hozott forgalomba állami kezességgel kibocsátott 2014-ben lejáró kötvényeket. Az időszak végén, 2011. június 30-án mintegy 73,5 milliárd forint névértéken négy kötvénysorozattal volt jelen a Diákhitel Központ a Budapesti Értéktőzsdén. Az első fél évben a Diákhitel Központ 11,1 milliárd forint összegű hitelt folyósított, míg a 2010/2011-es tanulmányi évben 21,6 milliárdot.

A Diákhitel Központ Zrt. a 2001. évi indulástól 2011 júniusának végéig 308 284 hallgatónak adott hitelt 220 milliárd forintot meghaladó összegben. Eddig 86 ezren fizették vissza a teljes tartozásukat. Az időszak végén a diákhitel-állomány összege – a folyósítások, a tőketörlesztések és a kamattőkésítések eredményeként – meghaladta a 231 milliárd forintot.

A hallgatói hitel kamata az első fél évben nem változott, 8,5 százalék volt. A társaság közlése szerint a kamatelemek alakulása az első fél év végén 50 bázispontos vágást tettek lehetővé, így a második fél évben a kamat 8 százalék. (A jegybanki alapkamat 2011. január 25-től 6 százalék. ) A gyorsjelentés megjegyzi, hogy a készülő új felsőoktatási törvény hozhat olyan változásokat, amelyek hatással lesznek a Diákhitel Központ tevékenységére.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.