Offshore cég nyomában

A Hiller István vezette Oktatási és Kulturális Minisztérium delegáltjai voltak többségben abban a bírálóbizottságban, amely a Budapesti Corvinus Egyetem kollégiumfejlesztésének kivitelezésére kiírt közbeszerzési eljárás során a később csődbe ment Baucont Zrt.-t hozta ki győztesnek – derítette ki lapunk. Megtudtuk azt is: nem a felszámoló cég adta el a Pannon Egyetem kollégiumi projektjét a panamai offshore cégnek, az még a felszámolás megkezdése előtt tulajdont szerzett a Pannon Kollégiumok Kft.-ben.

Magyar Nemzet
2011. 08. 30. 4:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbgyűrűzik az egyetemi offshore-botrány. Lapunk Czinderi Gábortól, a Budapesti Corvinus Egyetem műszaki főigazgató-helyettesétől megtudta: nem egyedül az egyetem illetékesei döntöttek arról, hogy ki legyen a kollégiumi beruházás kivitelezője. A PPP-s konstrukciók esetében az volt a gyakorlat, hogy a közbeszerzési eljárást elbíráló bizottságban többségben voltak az Oktatási és Kulturális Minisztérium delegáltjai. Így volt ez ebben az esetben is, a három minisztériumi delegáltra két egyetemi illetékes jutott. A közbeszerzési eljárás folyamatában még a Magyar Bálint szabad demokrata oktatási miniszter által vezetett tárca működött közre, de a végső döntés és a Bauconttal való szerződéskötés már 2006 júliusára, Hiller István miniszterségére esett.

Mint arról lapunk beszámolt, a veszprémi Pannon Egyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem kollégiumberuházásainak kivitelezését még az előző kormány idején ugyanaz cég, a Baucont Zrt. nyerte el, amely azonban a kollégiumok két évtizedes üzemeltetési kötelezettségének megkezdése és a bankgarancia letétele előtt csődbe ment. Ma olyan cégek üzemeltetik a kollégiumokat és látják el a feladatokat, amelyek tulajdonosi hátterében offshore cég is felbukkan – írja a keddi Magyar Nemzet, melyből további információkat is megtudhat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.