Önkormányzati és budapesti ügyek kerültek terítékre

Az önkormányzati reformok szükségességéről, valamint a Budapestet és az agglomerációt is érintő lehetséges kapcsolódási pontokról tárgyalt a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) és a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége (BÖSZ).

MNO
2011. 08. 26. 16:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A BÖSZ elnöksége a találkozóval kapcsolatban arról tájékoztatta pénteken az MTI-t: mindkét fél nyitott az együttműködésre, mivel fontos, hogy minél szélesebb körben meg lehessen vitatni például a közoktatást vagy az egészségügyet érintő jogszabályokat, illetve a további ágazati törvényeket. A gödöllői megbeszélésen Nagy Gábor Tamás, a BÖSZ elnöke beszámolt a szervezet megalakulásáról, felépítéséről és céljairól, hangsúlyozva a kerületek együttműködésének kiemelt szerepét, a hatékony érdekképviselet fontosságát.

A közlemény szerint Gémesi György, a MÖSZ elnöke „örömmel fogadta a budapesti kerületek összefogását”, és jelezte, hogy céljai közösek: az önkormányzati érdekek megjelenítése és képviselete a kormányzati előkészítés és a döntéshozatal során. A két önkormányzati érdekképviselet egyetértett abban is, hogy az önkormányzati törvény tervezett módosításával összefüggésben körültekintő és összehangolt előkészítő munkára van szükség, amely magában foglalja folyamatos egyeztetést a Magyar Önkormányzatok Szövetségével és a Budapesti Önkormányzatok Szövetségével. Ennek érdekében mindkét szervezet felajánlja szakmai anyagok, tanulmányok készítését, amelyek bemutatják a tervezett változások várható hatásait, különös tekintettel a finanszírozásra és a feladatellátás hatékonyságára – olvasható a BÖSZ tájékoztatásában.

A Budapesti Önkormányzatok Szövetsége idén júliusban alakult meg mind a 23 kerület részvételével. Az önkormányzati összefogást a szövetség alapszabályában azzal indokolták, hogy „az elmúlt húsz évben nem jött létre szervezett együttműködés a budapesti önkormányzatok között, s a tapasztalatok azt mutatják, hogy ennek kárát látta valamennyi kerület és egész Budapest”.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.