Össznépi jövés-menés

MN
2011. 08. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Most vasárnap észak-magyarországi és palóc népi hagyományokat őrző, sokezres tömeget vonzó rendezvénynek ad otthont Balassagyarmat. Az ottani palóc búcsú és népművészeti fesztivál névre hallgató, Szent Anna kultuszához kötődő esemény programja idén is a hagyományos elemekre épül. Jól mutatja ezt, hogy délelőtt a népi zarándoklat, a népi vallásosság és a néphit áll majd a folklóresemény középpontjában. Ekkor rendezik meg Szent Anna palóc miséjét is, amelyen többek között tíz település száz népviseletes asszonyából álló kórus, a rimóci Rezesbanda, valamint a népművészet mesterei működnek közre. Az ünnepi misét délután a búcsú világi része követi, amelyen határon inneni és túli népdal- és néptáncegyüttesek, hagyományőrző játékokat előadó csoportok, mesemondók lépnek fel. A palóc kézművesek, népi iparművészek termékeinek bemutatója és vására ugyancsak végigkíséri az eseményt, amelyen Palócország viseletes szépeit gyermek, leány, menyecske, valamint családi és csoportos kategóriában egyaránt megválasztják.
Infó: www.balassagyarmat.hu

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.