Öt napért 2800 millió dollár kártérítés

Egy floridai bíróság 2800 millió dollár kártérítést ítélt meg szerdán egy volt kubai CIA-ügynöknek, akit 1959-ben öt napon át fogva tartottak Kubában.

MNO
2011. 08. 25. 1:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kártérítést Fidel és Raúl Castrónak, a kubai belügyminisztériumnak, a kubai hadseregnek és a kubai államnak kell megfizetnie a Miami-Dade megyei bíróság ítélete szerint. A most 72 éves Gustavo Villoldo, aki mellesleg részt vett a legendás gerillaparancsnok, Che Guevara bolíviai elfogásában, azzal az indoklással nyerte meg a keresetét, hogy az ötnapos kihallgatása során „a vádlottak tettei” súlyos érzelmi fájdalmat okoztak neki, és még meg is verték őt.

Villoldo ügyvédje szerint ez a legnagyobb kártérítés, amelyet a kubai állam ellenében amerikai bíróság valaha is megítélt. Villoldo a testvérével együtt 2009-ben már megnyert egy hasonló kártérítési pert Havanna ellen az édesapjuk öngyilkosságára hivatkozva. Akkor 1200 millió dollárt kaptak – papíron.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.