Öt órájuk volt, hogy összeszedjék a holmikat, felkeressék a sírokat

A márciusi japán atombaleset óta első ízben – habár csak néhány órára – hazatérhettek pénteken a fukusimai atomerőmű három kilométeres körzetéből kitelepített lakók. <br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/805630" target="_blank"><strong>• A Tepco évek óta tudott a veszélyről, mégsem tett semmit</strong></a>

MNO
2011. 08. 26. 9:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy 150 futabai lakosnak engedélyezték, hogy sugárzástól védő öltözetben felkeresse otthonát. Szervezetten, buszokkal szállították őket oda, s öt órájuk volt arra, hogy összeszedjék legszükségesebb holmijukat, esetleg felkeressék rokonaik sírját. Ez idő alatt az őket ért sugárzás nem haladja meg az engedélyezett egészségügyi határértéket.

A japán hatóságok 20 kilométeres tilalmi övezetet jelöltek ki a március 11-i földrengésben és szökőárban megrongálódott Fukusima–1 atomerőmű körül. Május óta a hatóságok többször engedélyezték az övezetből kitelepített lakosoknak, hogy szervezetten felkeressék otthonaikat, de a három kilométeres sávba eddig még senki se tehette be a lábát. Pénz- vagy akár börtönbüntetéssel sújtható az, aki dacolva a hatósági tilalommal ezt mégis megteszi.

A japán kormány jövő januárban dönt arról, hogy feloldja-e a 20 kilométeres sávra vonatkozó tilalmat. Addig teljesen megszüntetnék az atomerőműből a radioaktív szivárgást, és sugármentesítenék a körzetet. Az övezet egyes területein azonban olyan magas a radioaktivitás, hogy oda még sokáig, akár évtizedekig senki se léphet be.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.